Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osoba koja je dobila 6,2 miliona KM na lutriji u Banjoj Luci još nije preuzela dobitak

Preuzmite sliku

Dobitnik srećke koja je uplaćena u Banjoj Luci, a čiji su brojevi izvučeni na loto plus premiji u vrijednosti od 6,2 miliona maraka još se nije javio u prostorije Lutrije Republike Srpske.

Direktor Lutrije RS-a Goran Šaula je za Nezavisne novine rekao da postoji zakonski rok od dva mjeseca tokom kojeg se dobitnik mora javiti u direkciju ovog preduzeća.

“Kada se javi i utvrdi njegov identitet, onda se tačno zna dalji postupak. Obaveza uplate poreza na dobitak nastaje u momentu isplate dobitka igraču. Dok se igrač ne javi u propisanom roku, mi nemamo nikakvu obavezu ni saznanje šta ćemo s porezom na dobitak”, ispričao je.

Ukoliko se dobitnik ne javi u navedenom roku, iznos ide u fond neisplaćenih dobitaka.

‘”Kada nema isplate dobitka, nema ni isplate poreza. Imamo mnogo vrsta dobitaka, kako većih, tako i manjih i dešava se nekada da se neko od dobitnika ne javi. Ukoliko se za veći dobitak niko ne javi, onda se postupa po Zakonu sa tim dobitkom. Ovo nije tako rijetka pojava, ali još ne možemo ništa govoriti oko ovog dobitka jer je prošlo tek pola zakonskog vremena i dobitnik ima još mjesec dana vremena da se javi i preuzme dobitak”, dodao je.

Loto premija izvučena je polovinom septembra, a osoba je srećku kupila u Banjoj Luci. Dobitni brojevi su glasili 7, 25, 16, 24, 19, 18, 10.

Iz banjalučke Gradske uprave su ranije naveli da će tražiti da im se isplati porez od dobitka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje