Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osnaživanjem hraniteljskih porodica do smanjenja broja djece smještene u institucije

Preuzmite sliku

Na današnjem Okruglom stolu “Edukacija i osnaživanje hraniteljskih porodica kao faktor prevencije nasilja u porodici“ koje su organizovali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Društvo socijalnih radnika TK učestvovalo je 25 predstavnika institucija i organizacija sa područja TK.

Riječ je o edukaciji u sklopu projekta “Podrška i osnaživanje grupe hranitelja i promocija hraniteljstva u Tuzlanskom kantonu“ na kojem je, između ostalog, napravljen osvrt na evidenciju o stanju nasilja u porodici te ulozi resornog ministarstva u multisektorskom pristupu.

 • U uvodnom izlaganju ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Fadil Alić je naglasio da će Ministarstvo nastaviti saradnju i davati podršku strukovnom Udruženju kao dugogodišnjem strateškom partneru u cilju unaprjeđenja i zaštite položaja djece na područja TK.

  Također je rečeno da će u saradnji sa Ministarstvom Društvo socijalnih radnika TK raditi na kreiranju kampanje za razvoj hraniteljstva kao najoptimalnijeg oblika brige o djeci bez roditeljskog staranja.

  Na taj način, rečeno je, smanjit će se broj djece smještene u institucije, a posebno mališana do 3 godine.

  Cilj niza događaja u čijem je fokusu hraniteljstvo su dodatna informisanja, edukacije i savjetodavne podrške neformalnoj grupi hranitelja.

  U toku septembra i oktobra 2023. godine realizovane su edukacije za 20 hranitelja sa područja Tuzlanskog kantona kao i dodatna promocija hraniteljstva kroz posjete centrima za socijalni rad kao i uličnim promocijama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje