Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osnaživanje žena da se bore za više pozicije u policiji

Preuzmite sliku

Gotovo 50 policijskih službenica iz agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini sa svih nivoa vlasti okupilo se danas u Sarajevu na okruglom stolu o temi “Liderice u sigurnosnom sektoru”.

Cilj organizovanja tog skupa je da se podigne svijest o potrebi i značaju učešća žena na svim pozicijama i nivoima odlučivanja u sektoru sigurnosti, te osnaživanje i ohrabrivanje policijskih službenica da se bore za više pozicije.

Na skupu će govoriti službenice iz sektora sigurnosti i odbrane koje su dosegle najviše pozicije, a s učesnicama skupa podijelit će iskustva i govoriti o izazovima s kojima su se susretale tokom profesionalne karijere i načinima na koje ih je moguće prevazići.

Također, biće obrađene konkretne teme u vezi s liderstvom, stilovima rukovođenja, osobinama liderica i poslovnom komunikacijom.

U okviru predviđenih tema, posebno se ukazuje na zakonske odredbe koje nalažu institucijama da poduzmu odgovarajuće mjere za postizanje ravnopravnosti spolova, imajući u vidu činjenicu da u policijskim strukturama u BiH gotovo nema žena na višim i rukovodećim pozicijama.

Okrugli sto se realizira u okviru projekta „Jačanje kapaciteta policijskih službenica-potencijalnih liderica“, koji se provodi uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, saopšteno je iz Udruženja “Mreža policijskih službenica”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje