Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmanović: Ulažemo maksimalne napore i radimo sve što je u našoj moći da vašar u Puračiću bude održan

Preuzmite sliku

Nakon što je u medijima objavljeno kako ni ove godine neće biti organizovan vašar u Puračiću, danas su pristigle nešto drugačije informacije koje je za Tuzlanski.ba saopćio Anel Osmanović predsjednik Vijeća mjesne zajednice Puračić.

Naime, nakon tvrdnji Mihada Sakića, općinskog vijećnika u Lukavcu kako su veoma male šanse da bude održan i organizovan vašar u Puračiću saznajemo da se ipak provode sve potrebne aktivnosti kako bi vašar u Puračiću bio održan.

‘Vijeće mjesne zajednice Puračić uputilo je sve potrebne zahtjeve Općini Lukavac čime je već napravljen prvi korak ka organizaciji pomenute tradicionalne manifestacije. Vjerujemo da će uz dobru organizaciju i naravno povoljnu epidemiološku situaciju vašar biti održan’ – kaže Anel Osmanović predsjednik Vijeća mjesne zajednice Puračić.

Vašar u Puračiću kao jedna od najposjećenijih u Bosni i Hercegovini i kao jedan od najpoznatijih u regionu ima širi značaj i od velikog je društvenog značaja iz razloga što veliki broj kako domaćih izlagača tako i onih izvan BiH obezbijedi egzistenciju jer se tokom čitave godine spremaju za ovaj događaj, smatra Osmanović.

‘Zahtjeve i molbe također ćemo uputiti zajednici Općine Lukavac kao i Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona kako bi zajedničkim snagama uspjeli da nastavimo tradiciju dugu 160 godina’ – kazao je Anel Osmanović predsjednik Vijeća mjesne zajednice Puračić.

Vašar u Puračiću kod Lukavca predstavlja jedan od najstarijih događaja ovakve vrste u Evropi. Poznat i kao “bosanski Oktoberfest”, purački vašar tradicionalno se organizuje od 12. do 14. oktobra, a svake godine okupi blizu 150.000 posjetitelja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje