Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opštinski sud zabranio štrajk UKC-u Tuzla: U štrajk stupaju ostale zdravstvene ustanove u TK (FOTO)

Preuzmite sliku

U ponedjeljak (6. novembar) u cijeloj Federaciji BiH počinje štrajk Federalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Nakon saopštenja Vlade TK od 31.10.2017. godine vezano za podršku tužbi JZU UKC Tuzla za proglašenje Generalnog štrajka Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK nezakonitim, Štrajkački odbor ovog Sindikata ocjenjuje ovakva saopštenja kao pritisak vlasti na Sudstvo, a što predstavlja opasan presedan ne samo za zdravstvene radnike, nego i za sve radnike u FBIH.

“Ovaj štrajk je iznuđen. Doktori koji vrijedno rade u nehumanim i nedostojnim uslovima su dovedeni u situaciju da štrajkom moramo tražimo svoja prava. Začuđuje nas ponašanje nadležnih institucija, ministarstava pa sada i sudova. Ovo je udar na dostojanstvo svakog doktora u TK i BiH. Udar na profesionalni integritet i radnička prava. Udar na struku i dostojanstvo. Niko od nadležnih se nije udostojio da napravi sastanak sa Strukovnim sindikatom. Oni ne brinu za pacijente niti za doktore.”- istakao je Admir Suljić specijalista interne medicine, predsjednik štrajkačkog odbora SSDMiS TK, podpredsjednik Federalnog SSDMiS, te dodao da je ovo put ka vraćanju digniteta ljekarima kojim žele da pošalju poruku da su Doktori ponosni na svoju struku i na svoj rad, te da jedino što žele jeste da rade svoj posao i da rad bude adekvatno priznat.

 • Doktori su u jednom saglasni, ukoliko se nastavi sa ovakvim odnosom, većina će napustiti ovu zemlju ili otići iz javnog sektora tamo gdje je samo nama bolje, a šta je sa pacijentima, šta će biti sa zdravstvom u BIH. U 2016. godini preko 300 doktora napustilo je FBiH.

  ” Klinički centar je naš drugi dom, sazrijevali smo lično i profesionalno zajedno sa njim. Doktori UKC svakodnevno svojim radom, svojim djelima potvrđuju. Portali su puni uspjeha ljekara UKC-a. To je zajednički uspjeh, postoji neraskidiva veza ljekara i UKC-a. Osnovni nosioci toga uspjeha i napretka u struci i zdravstvenoj djelatnosti su ljekari, njihov rad, kontinuirana edukacija, entuzijazam i želja za novim saznanjima i dostignucima. Svakodnevno promoviramo struku i nauku, dižemo ugled i rejting naše ustanove, UKC-a u zemljama okruženja, u Evropi i svijetu. Sa druge strane, mi smo ustanova koja ima najveće probleme – jedina ustanova na nivou kantona koja nije priznala pravo doktora da se sam zastupa. Jedina smo institucija gdje direktor tuži svoje uposlenike prije nego što je i primio delagaciju i pokušao naći rješenje. Mi smo isti oni doktori koji svakodnevno doprinosimo ugledu i rejtingu te iste ustanove.To pokazuje koliko zapravo znači 330 doktora (većina) našem menadžmentu. Ovo je naučeni način komunikacije političkom silom! Mi ne prihvatamo takvu komunikaciju.” – kazala je prof.dr.med.sci Elvira Konjić primarijus, specijalista dječije hirurgije, te dodala da Sindikat samo želi dijalog. Žele priliku da opovrgnu sadašnje prezentiranje doktora kao bahatih, bezobraznih, pohlepnih. Zar svakodnevni uspjesi i rezultati rada ne govore suprotno?

 • Sindikat nastavlja sa organizovanjem štrajka, pomenuta tužba UKC-a Tuzla je podnešena samo i jedino od strane ove Ustanove, te ista ne odlaže i ne sprečava početak štrajka u UKC-u Tuzla, kao i u Domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama na području TK.

  “Želim zahvaliti kolegama koji nisu uplašeni aktivnostima nadležnih institucija na gašenju ove akcije nego ohrabreni našom čvrstom namjerom i njihovim ignorisanjem. Od kako smo pokrenuli štrajk broj članova se povećava i ovim putem pozivam sve drage kolege da nam se pridruže i da se raspitaju. Ovdje se ne radi samo o doktorima, radi se o pacijentima, o kvalitetu zdravstvenih usluga, uslovima, o budućnosti zdravstva. Da li menadžeri ili vlada misle da će nam najuspješniji mladi ljudi ostajati u ovako nepoticajnoj sredini. Mi ćemo ustrajati u našoj borbi kao što svakodnevno ustrajavamo u profesionalnim izazovima.” – kazala je dr. med. sci. Nermina Kravić, spec. neuropsihijatar.

  Damir Alić, pravnik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomotaologije TK tokom svog obraćanja medijima uputio je molbu sudstvu, tačnije općinskom sudu i sudiji Azijadu Barakoviću, da kako su brzo pristupili prema tužbi UKC-a da isto tako ubrzano obrade žalbu na presudu i na taj način pokriju svoju grešku i dopuste neometano ostvarenje radničkih prava- konkretno prava na organizovani štrajk.

  Ovim putem se još jednom i Vlada TK i cijenjeno stanovništvo obavještava da štrajk počinje 06.11.2017.godine, osim ako se ne prihvati jedini zahtjev – a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora na Federalnom nivou od strane Vlade TK, za što postoje zakonske pretpostavke, čime bi prestali razlozi za štrajk i prevenirale se neželjene posljedice koje bi mogle proisteći iz štrajka.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje