Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Omerović: Obaveza je da u nekoliko škola TK-a organiziramo nastavu na romskom jeziku

Preuzmite sliku

Prije četiri godine pokrenuta je inicijativa za uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama na području Tuzlanskog katona. Udruženja Roma “Euro Rom“ Tuzla i Udruženje žena Romkinja “Bolja Budućnost” Tuzla pokrenuli su niz aktivnosti u proteklom periodu kako bi ova inicijativa bila pretočena u djelo.

Projekt menadžerica Udruženja “Euro Rom” Larisa Čorbić kaže da je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK-a prepoznalo potrebu za uvođenjem romskog jezika u osnovnim školama, osluškujući potrebe romske nacionalne manjine, te je formiralo radnu grupu za izradu prijedloga nastavnog plana i programa za predmet  “Romski jezik sa elementima nacionalne kulture“.

-Radna grupa sačinjena od predstavnika Ministarstva obrazovanja i nauke TK-a, OSCE-a, Udruženja Roma ‘Euro Rom’ Tuzla, Udruženja žena Romkinja ‘Bolja Budućnost’ Tuzla i drugih kompetentnih članova, stručnjaka iz romologije, aktivno je radila na tome, te je sačinjen prijedlog Nastavnog plana i programa za predmet koji je upućen Pedagoškom zavodu TK -a – navela je Čorbić za Fenu.

Za uvođenje romskog jezika u obrazovni proces Tuzlanskog kantona neće biti potrebno vršiti zakonske intervencije, već će to biti završeno prema postojećim propisima.

– U skladu sa Zakonom osnovnom odgoju i obrazovanju imamo obavezu da u nekoliko škola organiziramo dodatnu, odnosno fakultativnu nastavu na romskom jeziku. U početku se neće osigurati stručni kadar, pa se nastava može odvijati instruktivno. Svakako očekujemo da će u narednom periodu biti osiguran stručni kadar – izjavio je Feni ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

U Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji obrazovni kadar, prema evidenciji Udruženja “Euro Rom”, ali će se, kako su kazali Feni, s uvođenjem romskog jezika paralelno raditi i na osposobljavanju potrebnog kadra.

– Uvođenje romskog jezika sa elementima nacionalne kulture se očekuje od naredne školske 2022/2023 godine u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona, onim koje budu izrazile želju za izučavanjem romskog jezika – potvrdila je Čorbić.

Tuzlanski kanton je prvi u Bosni i Hercegovini koji je pokrenuo pitanje uvođenja romskog jezika u obrazovni sistem i trenutno korača prema realizaciji te ideje u osnovno obrazovanje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,