Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olovski recept u Kalesiji: Uspješni privrednik na čelu Općine

Preuzmite sliku

Nakon Olova, u kojem se građani privrednika birali za načelnika, sličan recept primjenili su i u Kalesiji.

Novi načelnik ovog gradića u Tuzlanskom kantonu bit će vlasnik uspješne kompanije i značajnog bh. izvoznika UNIS TOK Sead Džafić.

U svojim medijskim nastupima Džafić je nagovijestio da će načelničku funkciju obnašati slično kako je to već radio Džemal Memagić, novi-stari načelnik Olova i vlasnik firme Alma Ras.

Sead Džafić, koji je pobijedio kao nezavisni kandidat, kazao je da njegov motiv za kandidaturu nije lične prirode, da nema namjeru da prima platu, koristi privilegije koje idu uz poziciju načelnika, da ucjenjuje privrednike, traži postotak, da namješta tendere, prima “svoje” ljude u javna preduzća i tako dalje.

Od građana ne tražim ništa, nudim građanima i platu načelnika, i službeno auto i sve drugo što ide uz funkciju načelnika, sve će to da ostane u Budžetu, za stipendiranje ugroženih i nadarenih studenata, finansiranje udruženja i projekte koji bi osigurali posao za mlade“, kazao je načelnik u jednom intervjuu.

Na ovaj način Džafićeva vizije poklapaju se sa filozofijom Džemala Memagića, koji je svoju platu već godinama uredno daje za stipendiranje studenata iz siromašnih porodica.

Upravo Džafić je u izbornoj kampanji naglašavao kako je njegova želja da Kalesija bude poput Tešnja, Olova ili nekih općina u Austriji gdje su privrednici načelnici. (Indikator.ba / Foto: nkp.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje