Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

OHR: Smjena Hamdije Fejzića šalje pogrešan signal

Preuzmite sliku

Za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za mjesta kao što je Srebrenica, izuzetno je važno da postoji inkluzivnost u pogledu sudjelovanja u javnom i političkom životu kako bi se osigurala što bolja zastupljenost interesa svih građana – rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom nedavne smjene zamjenika načelnika Opštine Srebrenica Hamdije Fejzića.

Iz OHR-a s tim u vezi podsjećaju da, prema ustavnom i zakonskom okviru entiteta RS, jedinice lokalne samouprave osiguravaju proporcionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda i Ostalih u organima jedinica lokalne samouprave, uključujući i funkciju zamjenika načelnika.

-Smjena Hamdije Fejzića s pozicije zamjenika načelnika Opštine Srebrenica šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar općine – poručuju iz OHR-a.

Stoga pozivaju Skupštinu opštine Srebrenice da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

Na tematskoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica održanoj prije sedam dana izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika opštine Srebrenica Hamdije Fejzića. Za smjenu je glasalo 12 srpskih odbornika, dok odbornici Bošnjaci nisu glasali, tako da je odluka o smjeni zamjenika načelnika donesena jednonacionalno.

Na Fejzićevo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik OO SDS Srebrenica.

Sjednica Skupštine opštine održana je na prijedlog načelnika Mladena Grujičića. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,