Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se iz Općine Stari Grad: SIPA izuzela dokumentaciju o jednom predmetu

Preuzmite sliku

Općina Stari Grad Sarajevo uputila je saopćenje za javnost povodom brojnih špekulacija koje su se pojavile u javnosti o razlozima dolaska Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u prostorije Općine Stari Grad Sarajevo i izuzimanja dokumentacije.

“Kategorično demantujemo da su u Općini Stari Grad izvršeni pretresi kako uporno tvrde pojedini mediji, iako je i SIPA navedeno negirala. Također, javnost je obmanuta dezinformacijom da je SIPA sinoć (u večernjim satima) pretresala prostorije Općine Stari Grad, za što su čak priložene i fotografije na kojim se jasno vidi da u zgradi nema nikoga osim dežurnih uposlenika i članova OIK-a koji su radili na ponovnom prebrojavanju glasačkih listića”, istaknuli su iz Općine Stari Grad.

Dalje navode da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu – SIPA u Općinu Stari Grad Sarajevo došli jučer u jutarnjim satima i izvršili uvid i izuzimanje dokumentacije jednog predmeta.

“Nadležne službe Općine Stari Grad Sarajevo odmah su se stavile na raspolaganje pripadnicima SIPA-e i dostavile sve traženo, te zajedno s njima prošli kroz određenu dokumentaciju i dali pojašnjenja. U cilju istrage ne možemo iznositi više informacija o konkretnom predmetu, ali naglašavamo da Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić stoje na raspolaganju svim istražnim organima po pitanju uvida i izuzimanja svih predmeta za koje je izražena bilo kakva sumnja u zakonitost, te se stavljaju na raspolaganje za svaku vrstu odgovora, pojašnjenja i saradnje”, stoji u saopćenju Općine.

Ponavljaju da je potpuno netačno da se radi o dokumentaciji vezanoj za izborni proces, kao ni dokumentaciji u konkretnim predmetima kao što je vlasništvo nad zemljištem u ulici Dženetića čikma.

“Što se tiče navoda o malverzacijama prilikom prodaje državnog zemljišta, ističemo da Općina Stari Grad Sarajevo svaku prodaju vrši u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima, putem javnog konkursa i licitacije na koji je prethodno data saglasnost Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo i pozitivno mišljenje Općinskog pravobranioca. Ukoliko bilo ko izrazi sumnju u način prodaje, ima pravo na uvid u dokumentaciju i provjeru svega navedenog. Iznošenje imena u javnosti i optuživanje osoba za koje ne postoji zvanični dokaz, niti je nadležni organ objavio ta imena, je kleveta, za što je zakonom predviđena odgovornost. To što se pojedini mediji pozivaju na “izvore bliske istrazi” ne amnestira nikoga od odgovornosti pred zakonom za uništavanje nečijeg ugleda, imena, lika i djela”, zaključili su iz Općine Stari Grad.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje