Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasili se iz Općine Banovići: Ovo je državni udar po uzoru na aktivnosti Milorada Dodika

Preuzmite sliku

Nakon jučerašnjih događaja u Banovićima, oglasili su se iz jedinstvenog općinskog organa uprave općine Banovići.

Saopćenje prenosimo u cjelosti, u kome je navedeno:

”Jučer smo bili svjedoci najavljenom nasilju od strane grupe vijećnika PDA koji su u petak najavili da će nasilnim putem zauzeti prostorije Općinskog vijeća, odnosno preuzeti općinu Banovići. Žalosti nas činjenica da i pored javne najave napada na ustavni poredak i općinu Banovići od strane 14 vijećnika u Općinskom vijeću nadležne institucije nisu adekvatno reagovale.

Nastavljaju da je ‘žalosno je da su angažovane policijske snage koje su na nezakonit način pokušale da izvrše asistenciju i omoguće njihov nasilan ulazak u zgradu Općine. Imajući u vidu ovlaštenja MUP-a TK, smatramo policiju odgovornom za eskalaciju sukoba jer nisu blagovremeno izdali naređenje da se svi okupljeni udalje kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Očito je da se radi o perfidnom i planskom pokušaju nezakonitog asistiranja MUP-a TK’.

  • Zabrinjavajuća je činjenica da od momenta najave napada na institucije općine Banovići (petak 28.07.2023. godine) niko od nadležnih se nije oglasio, a nadležne institucije su se pasivno ponašale.

    Ovo je državni udar po uzoru na aktivnosti Milorada Dodika na državnom nivou. Sama činjenica zakazivanja nezakonitog referenduma je antiustavni akt i pozivamo nadležne institucije da se ozbiljno pozabave ovim problemom. Nezakonito ponašanje se neće dozvoliti, bez obzira od koga dolazilo i ko im u tome pomagao. Pozivamo građane Banovića da ostanu dostojanstveni i mirni. Vrijeme tiranije u mraka u Banovićima je prošlo”.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje