Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Održan radni sastanak na polju prevencije prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u TK

Preuzmite sliku

Održan radni sastanak “Djelovanje na polju prevencije i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u TK”.

U organizaciji Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima TK-a danas u Tuzli je održan radni sastanak komandira policijskih stanica u Upravi policije MUP-a TK-a i direktora centara za socijalni rad sa područja Tuzlanskog kantona na temu „Djelovanje na polju prevencije i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece u Tuzlanskom kantonu“.

 • Cilj sastanka je poboljšanje primjene kantonalnog Protokola u praksi, definisanje jedinstvenog mehanizma za prikupljanje podataka i izvještavanje, te koordinacije sa kantonalnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima u slučajevima kada postoji sumnja na trgovinu ljudima.

  Ujedno, ovo je bila prilika da se analiziraju dosadašnji napori na suzbijanju eksploatacije djece, kao i da se identifikuju snage i slabosti u postojećem referalnom mehanizmu podrške i zaštite djece potencijalnih žrtava.

  Riječ je o revidiranom Protokolu za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eskploatacije djece u Tuzlanskom kantonu, koji je potpisan u decembru 2021.godine, na osnovu Akcionog plana Tuzlanskog kantona za provedbu Strategije suprotstavljanja trgovine ljudima (2020-2023).

  Podsjećamo, Koordinacioni tim, koji je formiran Odlukom Vlade TK-a u martu 2020.godina, čine predstavnici Kantonalnog Tužilaštva TK-a, resornih ministarstava, centara za socijalni rad (Tuzla, Živinice i Lukavac) i NVO: MFS Emmaus i Udruženje “Zemlja djece u BiH“, a jedan od njegovih zadataka jeste da stvara pretpostavke za povezivanje i koordinaciju nadležnih institucija i nevladinog sektora u Tuzlanskom kantonu, s ciljem prevencije trgovine ljudima, proaktivne identifikacije potencijalnih žrtava, te planiranja i pružanja koordinisane pomoći i podrške identifikovanim žrtvama.

  Današnji sastanak podržali su World Vision BiH i Udružene “Zemlja djece u BiH“ u okviru projekta “Jačanje lokalnih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima u BiH“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje