Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odbijen amandman Bošnjaka o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS

Preuzmite sliku

Danas je održana sjednica Vijeća naroda entiteta RS na kojoj se odlučivalo o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Amandmani Kluba Bošnjaka u ovom tijelu su odbijeni.

“Ovim zakonom je otvorena mogućnost da se vlasništvno nad državnom imovinom sa opštine prebaci na vlasništvo RS. To se odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta izričito zabranjuje”, podsjetio je delegat Faruk Đozić.

On je u razgovoru za N1 istakao kako je ishod sjednica poput današnjeg postao sasvim uobičajan.

“Sjednica se završila kako se i završi svaki put. Naš amandman na predloženi Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS nije dobio podršku od Kluba Srba i Kluba Ostalih u Vijeću naroda RS. Nedavno je visoki predstavnik Christian Schmidt rekao da, kada neko izrazi vitalni nacionalni interes, smatra se da ga je odmah dobio. Međutim, kad Bošnjaci u RS zatraže zaštitu vitalnog nacionalnog interesa je kao da smo ga od Dodika zatražili, a ne Ustavnog suda RS koji bi trebao da odlučuje o tome. Mi unaprijed znamo rezultat našeg vitalnog nacionalnog interesa, on će vjerovatno biti odbijen. To je već duža praksa”, ispričao je Đozić.

  • Predviđa kako će naknadno amandmani biti odbijeni i na Zajedničkoj komisiji NSRS i Vijeća naroda RS, potom i na Ustavnom sudu RS, te da će ovo pitanje ostati na dnevnom redu i narednom sazivu Vijeća naroda RS.

    Đozić podsjeća da pitanje imovine nije jedino koje je aktualizirano.

    “Vlast u ovom entitetu i druga pitanja koja je Ustavni sud ranije tretirao ponovo vraća na scenu. Tako smo mi iz Kluba Bošnjaka odlučili da ponovo pokrenemo ocjenu ustavnosti Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju koji propisuje dodjeljivanje svetosavske nagrade za najboljeg nastavnika. Mi se u njoj ne možemo prepoznati i uskoro ćemo podnijeti apelaciju”, naveo je Đozić.

    Spremna je i apelacija koja se tiče Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama koji tretira pitanje državne imovine, a u kojem se, kako Đozić navodi, uzurpirana imovina masovno pripisuje vlasništvu entiteta RS.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje