Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od morbila u TK do sada oboljelo 632 pacijenta, više od 500 nevakcinisanih

Preuzmite sliku

Od morbila u TK do sada oboljelo 632 pacijenata, više od 500 nevakcinisanihOd prvog potvrđenog slučaja morbila iz decembra prošle godine pa do danas, broj oboljelih u Tuzlanskom kantonu je porastao na 632. Najviše oboljelih je bilo u Lukavcu, ukupno 237.

“Do sada je za 203 osobe oboljele od morbila bilo potrebno bolničko liječenje. Trenutno su na hospitalizaciji četiri pacijenta.”, saopšteno je za Tuzlanski.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Najveći broj oboljelih su djeca uzrasta do šest godina starosti. Njih je do sada zabilježeno 346.

Odmah poslije toga su djeca od 7 do 14 godina (184), zatim slijede tinejdžeri i adolescenti od kojih je morbilama zaraženo nekoliko desetina, dok oboljenje rjeđe zahvata osobe srednje i starije životne dobi.

Prema informacijama dostupnim na stranicama Zavoda za javna zdravstva u Bosni i Hercegovini, morbili su okarakterisani kao veoma kontagiozno, virusno oboljenje iz grupe osipnih groznica epidemičnog karaktera.

 • Virus se prenosi direktno, kapljičnim putem, a unosi se u organizam preko sluzokože gornjih disajnih puteva. Specifično liječenje osoba oboljelih od morbila ne postoji, nego se primjenjuje simptomatska terapija, piše, između ostalog na zvaničnoj stranici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

  Najefikasnija preventivna mjera za sprečavanje javljanja ove bolesti je imunizacija.

  “Imunizacija protiv morbila se prema Naredbi o programu obaveznih vakcinacija stanovništva od zaraznih bolesti provodi vakcinacijom sa navršenih 12 mjeseci života i revakcinacijom u 6. godini života.”, navode.

  Važno je spomenuti i da je od šest stotina zaraženih, pet stotina bilo nevakcinisano što je najvjerovatnije i uzrok ove epidemije zbog čega ljekari apeluju na roditelje da svoju djecu vakcinišu na vrijeme kako bi spriječili bolest i neželjene posljedice.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,