Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od danas nove mjere u TK: Ograničava se rad ugostiteljskih objekata, moguć prelazak na online nastavu

Preuzmite sliku

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Tuzlanskom kantonu, donesene su nove mjere koje će biti na snazi do 19.11. ove godine, a na snagu stupaju danas.

 • – Ograničava se radno vrijeme do 21 sat, za ugostiteljske objekte, kladionice, restorane u sklopu benzinskih pumpi. Dozvoljena je dostava hrane nakon 21 sat. Ograničenje radnog vremena se odnosi i na tržne centre, salone namještaja i slične prodavnice koje nisu esencijalne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

  – Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na apoteke, benzinske pumpe, pekare, dragstore, šaltersku pridaju hrane.

  – Zabranjuje se izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima.

  – Na snazi ostaje obavezno nošenje maske u zatvorenom i po potrebi na otvorenom.

  – Moguća je obustava nastave u pojedinim školama i odjeljenjima gdje će procjenu vršiti nadležno ministarstvo. To se odnosi na škole u kojima dođe do povećanog broja zaraženih.

  – Zabranjuje se do daljnjeg izvođenje izleta i ekskurzija.

  – UKC će reducirati hladni operativni program i specijalističke preglede

  “Mi smo jučer održali sastanak Kriznog štaba gdje smo analizirajući epidemiološku situaciju donijeli prijedlog mjera. Kada su u pitanju svi parametri koji se prate, oni su svi u porastu. Prate se incidenca, procenat pozitivnih nalaza u odnosu na broj testiranih, stopa hospitalizacije i stopa mortaliteta. Mi smo u vrhu i to znači da se virus nekontrolisano prenosi. Ono što nas je dodatno navelo na uvođenje novih mjera je porast hospitalizacije u UKC-u Tuzla, naročito u respiratornom centru. Kliničke slike se brzo razvijaju i vrlo brzo se dođe do potpore mehaničkom ventilacijom, rekao je ministar zdravstva TK, Božo Jurić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,