Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Od bahatih vozača na putevima RS-a oduzeta 254 vozila u prošloj godini

Preuzmite sliku

Od vozača, koji su više puta ugrozili bezbjednost saobraćaja na putevima Republike Srpske, prošle godine oduzeto je 254 vozila, privremeno ili trajno, a stručnjaci upozoravaju da je to dokaz da se mnogi ponašaju bahato za volanom zbog čega treba tragati za novim rješenjima kako bi se tome stalo u kraj.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da su od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja privremeno oduzeli 169 vozila, a na osnovu pravosnažnih i izvršnih rješenja sudova trajno je oduzeto 85 automobila.

Najveći broj privremeno oduzetih vozila tokom prošle godine evidentiran je na području u nadležnosti Policijske uprave Prijedor gdje je privremeno oduzeto 59 vozila, naveli su iz MUP-a.

Među najčešćim prekršajima, zbog kojih je policija Srpske privremeno oduzimala automobile, bila je vožnja pod uticajem alkohola i opojnih droga, odbijanje testiranja na prisustvo navedenih supstanci u organizmu, kao i upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole i tokom trajanja mjere zabrane vožnje.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović smatra da su brojke o oduzetim vozilima za samo jednu godinu i te kako velike.

“Ukoliko se usvoje najnovije izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH s mnogo rigoroznijim odredicama u odnosu na važeće, broj oduzetih vozila samo će se dodatno povećati”, rekao je Radović za “Glas Srpske”.

Prednacrtom zakona o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja koji je pripremilo Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara predviđeno je privremeno i trajno oduzimanje vozila od vozača koji u dvije godine budu najmanje tri puta pravosnažno kažnjeni zbog najtežih prekršaja u saobraćaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje