Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obraćanje Schmidta: BiH je i dalje traumatizirana ratom

Preuzmite sliku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt odbratio se na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija posvećenoj situaciji u BiH.

 “Čast se obratiti ovom tijelu po prvi put u svojstvu visokog predstavnika. Prošlo je devet mjeseci otkako sam preuzeo ulogu. Nije lagan zadatak, ali je vrijedan poduhvat. Istaknuo bi da narod BiH zaslužuje razumijevanje i posvećenost međunarodne zajednice. Radi se o vrijednom i miroljubljivom narodu svih etničkih pripadnosti”, kazao je Schmidt na početku obraćanja.

Iako postoje prijetnje ustavnom poretku države, prvenstveno iz jednog njenog dijela, nastavio je Schmidt – oni ozbiljni izazovi zafunkcionalnost postoje u cijeloj zemlji, a on se Vijeću sigurnosti odlučio govoriti o najozbiljnijima.

“Od početka ove godine međunarodni mediji spekulišu o početku rata. U Sarajevu su se demonstranti okupili ispred mog ureda pozivajući na intervenciju da to spriječim. BiH je i dalje traumatizirana ratom. Sukob u Ukrajini je ozbiljan podsjetnik da rat na evropskom tlu nije nemoguć. U tom kontekstu, i američki senatori su nedavno uočili da je ovo zabrinjavajući period za BiH. Zato sam zahvalan za prisustvo EUFOR-a. Zašto je međunarodno prisustvo i dalje potrebno? U prethodnom periodu su vlasti RS nastavile sa retorikom i aktivnostima kojima se može podrivati ustavni okvir BiH”, rekao je Schmidt, podsjećajući na poteze vlasti RS vezane za prebacivanje nadležnosti sa države na entitet u određenim oblastima.

“Ovim zaključcima je obavezana Vlada RS kako bi donijela entitetske odredbe kojima bi se državni zakon u ovim oblastima proglasio nevažećim u ovom entitetu. Ako se to ostvari – to bi značilo povlačenje RS iz Oružanih snaga BiH, što je rezultat jedne od najznačajnijih reformi nakon Daytona. Potencijalno je moguće i formiranje vlastite vojske. Vladajuća stranka u RS neprestano se zalaže za miran razlaz države i govori o stvaranju nezavisne RS u okvirima dejtonske BiH. Neki od lidera u BiH i regiji su mi rekli da miran razlaz ne bi mogao biti moguć”, istakao je Schmidt u obraćanju.

Navodi kako fraza ‘izvorni Dayton’, koju često koriste vlasti RS, ukazuje na nepoštovanje Ustava BiH.

“Više puta sam pozivao na razgovore za unapređenje ustavne strukture ali nisam dobio nikakav odgovor. Koje zaključke mogu donijeti građani društva koje se oporavlja od traume kad čuju retoriku koju neprestano ponavljaju vlasti RS, koji nastoje izvršiti secesiju entiteta i izaći iz ustavnog okvira i preuzeti državne nadležnosti? Najavljeni koraci vlasti RS podrivaju suverenitet države Bosne i Hercegovine”, istakao je Schmidt.

Dodaje kako problematične situacije nisu karakteristične samo za ovu godinu – BiH se već mnogo godina nalazi u krizama koje pokreću lideri.

“Ambasadori PIC-a i ja smo se složili da postoji potreba za drugačijim odgovorom. Uz podršku upravnog odbora, koristim svoje ovlasti visokog predstavnika da donosim odluke kao protumjere nezakonitim i destabilizirajućim aktivnostima vlasti RS”, rekao je, podsjetiviši na naredbu suspenzije primjene zakona o prenosu imovine na entitetski nivo.

“Tada sam iskoristio priliku da kažem da nijedan zakon koji podriva ustavnu strukturu neće biti prihvaćen”, naglašava Schmidt. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje