Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obnovljena džamija Arnaudija poslije više od 30 godina otvorila vrata: “Naslijeđe nad kojim treba bdjeti…”

Preuzmite sliku

Posljednja obnovljena banjaljučka džamija, Arnaudija danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika i zvanica iz Bosne i Hercegovine i Turske.

– Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane. Ako vjerski objekti ne vrše tu ulogu i ne doprinose međuljudskoj korektnosti i čestitosti, ne podstiču ljude na plemenitost i kulturu i ne pozivaju ih na saradnju u dobru i na civilizacijsku izgradnju, onda ne vrše svoju ulogu koja im je namijenjena – kazao je, prilikom svečanog, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

 • Istakao je da je Arnaudija zajedničko bosansko-osmansko naslijeđe, ali i naslijeđe čitave Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta nad kojim treba bdjeti.

  – Nadamo se da će obnova banjalučkih džamija vratiti stari duh otvorenosti ovom gradu, da će ohrabriti one čiji korijeni su s ovih prostora da se vrate i da će osnažiti dobre međuljudske odnose.

 • Nadamo se da će svjetlo kandilja banjalučkih džamija osvijetliti put bolje budućnosti i da će pomoći da zacijele duboke rane – rekao je reisul-ulema Kavazović.

  Otvaranjem Arnaudije završit će i ovogodišnja manifestacija “Dani vakufa 2024” koja je počela 19. aprila, a koju organizuje Vakufska direkcija.

  Ovo je i centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” koju Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH organizuje osmi put, a koja će trajati do 12. jula.

  – U okviru manifestacije “Dani vakufa u BiH 2024” svečano otvaramo ponovo izgrađenu Arnaudija džamiju, dragulj i biser Banje Luke, po kojoj je ovaj grad nadaleko bio prepoznatljiv. Arnaudija je ponovo spomenik i duhovne i kulturne, ali i civilizacijske snage i pobjede dobra u Bosni i Hercegovini – kazao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

  Ovom prilikom iskazao je zadovoljstvo što je Vakufska direkcija imala priliku učestvovati u oživljavanju ovog velikog zdanja, a posebno je zahvalio Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske koja se odazvala molbi Islamske zajednice da zajedno s njom učestvuje u oživljavanju ovog vakufa i njegovog vakifa.

 • – Time su naši prijatelji pokazali da je ovo naš zajednički projekat – kazao je Zajimović.

  Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije “Dani vakufa u BiH”, kada je ozvaničen i početak njene obnove.

  Direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske Sinan Aksu izjavio je da je ova džamija umjetničko djelo koje je i konkretna manifestacija odanosti, ljubavi, bratstva i duhovnosti.

  – Kao što vam je poznato, mi u Ministarstvu kulture i turizma Republike Turske i Generalnoj vakufskoj direkciji se trudimo da brinemo o našoj prošlosti, historiji i neprocjenljivoj kulturnoj baštini – kazao je direktor Aksu.

 • Ferhadija, a sada i Arnaudija, za Banja Luku predstavljaju simbol zajedništva. Obnovom džamija budi se i ponovna nada za život i suživot, jer džamije nisu samo prostor za obavljanje molitve nego su i simbol stoljetne egzistencije Bošnjaka na određenom prostoru.

  – Podizanje ove džamije na godišnjicu rušenja veliki je povod za zahvalnost. To je odraz dužnosti obnove džamija koje vjera nalaže, ali i odraz odanosti precima.

  Nadamo se da će ova džamija dati veliki doprinos razvoju kulture, mira, suživota unć regionu – rekao je predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbaš.

 • Ministar za kulturu i turizam Republike Turske Mehmet Nuri Ersoy danas je na svečanom otvorenju Arnaudija džamije u Banjoj Luci izjavio kako Balkan i Bosna i Hercegovina imaju poseban i veliki značaj u turskoj historiji, kulturi i srcima.

  – Nikada kroz istoriju nismo bili odvojeni jedni od drugih. Naše historijsko jedinstvo učinilo nas je dijelom zajedničke sudbine. Zato ćemo danas i sutra, kao i jučer, dodatno jačati naše veze sa Balkanom – poručio je ministar Ersoy.

  Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu porušeno je više od 800 džamija, a skoro sve su obnovljene.

  Na području Banja Luke srušeno je 16 džamija i sve su, zaključno s Arnaudijom, obnovljene.

 • – Danas smo na ovom časnom mjestu sa veličanstvenim povodom iskazivanja zahvalnosti prema ljudskoj vrlini gradnje. Naša je radost posebna, jer ponovno uzdizanje Arnaudije vraća nadu u bolje sutra koje itekako trebamo – kazao je muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović.

  Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić je prilikom svog obraćanja ukazao na poruke koje se mogu razumijevati iz ovakvih svečanosti, kao i iz samog procesa obnove džamija.

  – Arnaudija će dodatno ukrasiti ovaj prelijep grad, te unijeti radost svima, a posebno vjernicima koji će u njoj obavljati namaz. Vakufi su kroz historiju imali neprocjenjiv značaj u nastanku gradova u Bosni i Hercegovini, stoga trebamo biti zahvalni vakifima i svim prijateljima koji pomažu održavanju naših vakufa – rekao je ministar Hurtić. (MINA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje