Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 30. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Igora Pavlovića

Preuzmite sliku

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je na Šehidskom mezarju Kovači položio cvijeće, te odao počast Igoru Pavloviću, heroju odbrane Bosne i Hercegovine, posthumno odlikovanom s dva najveća ratna priznanja.

Članovi porodice, prijatelji i saborci sjetili su se danas čovjeka koji je svoj životni poziv na Medicinskom fakultetu zamijenio odbranom domovine.

Ministar Osmanović je kazao da je prošlo 30 godina otkako je svoj život za BiH dao Igor Pavlović, koji je imao dvije ljubavi – medicinu i domovinu, a u teškim danima ‘90-ih odlučio se za domovinu, neustrašivo braneći svaki milimetar države.

“Danas je Igor mogao biti priznati doktor, a mogao je biti i ministar da ne bi tada zle ruke agresora. Mi smo, nažalost, tada sahranjivali našu mladost, koju danas s ponosom nazivamo našim herojima. Veliki heroj i patriota kakav je bio Igor Pavlović, neće i ne može biti zaboravljen, sve dok njegova djela budu govorila za njega”, poručio je miinistar Osmanović.

Igor Pavlović poginuo je 24. decembra 1993. godine, kao 24-godišnji apsolvent sarajevskog Medicinskog fakulteta, na borbenom zadatku u području Viteza. Ukopan je, zajedno sa saborcima, na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, gdje mu je danas odata počast.

Za hrabrost i doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”. Predsjedništvo Republike BiH odlikovalo ga je i “Ordenom zlatnog grba s mačevima”, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje