Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježena 20. godišnjica od prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru Srebrenica

Preuzmite sliku

“U mezarje Memorijalnog centra Srebrenica do sada je ukopana 6721 žrtva genocida.”

  • U prisustvu članova porodica žrtava, preživjelih svjedoka genocida, predstavnica udruženja majki, predstavnika općinske i entitetske vlasti te predstavnika Islamske zajednice u našoj zemlji na čelu sa muftijom tuzlanskim Vahid ef. Fazlovićem, danas je u Memorijalnom centru obilježena 20. godišnjica od prve dženaze na kojoj je 31. marta 2023. godine ukopano 600 žrtava genocida u Srebrenici.

  • Intoniranjem državne himne, polaganjem cvijeća i kraćeg obraćanja prisutnima te na kraju učenjem Jasina pred duže ubijenih u genocidu, preživjeli su se sjetili svojih najmilijih koji su ukopani na današnji datum prije dvadeset godina. Najstarija žrtva tad ukopana bio je Čivić Ibrahim koji je ubijen sa 80 godina, a najmlađi Mustafić Munir koji je u trenutku smrti imao svega 15 godina.

  • Nakon proučenog Jasina članovi porodica žrtava obišli su mezare svojih najmilijih, a jedna od njih je i Azra Gušić koja je na današnji dan 2003. godine ukopala svog dvadesetjednogodišnjeg brata Azmira, čiju je fotografiju danas poklonila Memorijalnom centru.

  • U mezarje Memorijalnog centra Srebrenica do sada je ukopana 6721 žrtva genocida, a za preko 1000 posmrtnih ostataka se još uvijek traga. Porodice žrtava su i danas poručile da neće odustati od traženja svojih najmilijih niti od borbe za istinu i pravdu i sjećanja koje zaslužuju sve žrtve genocida u Srebrenici.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje