Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen Dan šehida na području Medžlisa Banja Luka

Preuzmite sliku

Na području Medžlisa  Banja Luka obilježen je Dan šehida, prema uputstvu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Predvođeni glavnim imamom Medžlisa IZ Banja Luka hafizom Muamerom-ef. Okanovićem imami su proučili jasin-i-šerif na šehidskom spomen-obilježju u naselju Vrbanja.

Nakon dove, imam tog džemata Mufid-ef. Omerčić zahvalio je za dolazak i što nisu zaboravili 36 šehida.

U haremu Hadži Salihije ili Stupničke džamije proučen je jasin-i-šerif  za sve banjalučke šehide, pored mezara Zahid-ef. Makića koji je ubijen na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imami su posjetili potom mezarja u svojim džematima.

– Obilježavanje Dana šehida nastavljeno je u Travniku, jer je veći broj Banjalučana ukopan na šehidskom mezarju u tom vezirskom gradu – navode za Fenu iz Medžlisa IZ Banja Luka.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u Bosni i Hercegovini drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je 1995. godine Danom šehida, kao dan sjećanja na one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru. Dan šehida obilježava se obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.

Prvog dana Ramazanskog bajrama, bajram-namaz na području Medžlisa Banja Luka klanjan je na 11 mjesta. Centralnu bajramsku hutbu i bajram-namaz, u Ferhadiji džamiji, predvodio je, banjalučki muftija Ismail-ef. Smajlović. Ramazanski bajram traje tri dana. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,