Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen Dan pravednika: Položeno cvijeće na grob Gorana Čengića u Sarajevu

Preuzmite sliku

Udruženje “Društvo prijatelja grada Sarajeva” je danas obilježilo 6. mart – Međunarodni dan pravednika, polaganjem cvijeća na grob Gorana Čengića na sarajevskom groblju Bare, javlja Anadolija.

Na taj način su podsjetili javnost da građanska hrabrost, oličena u imenu Gorana Čengića, mora biti na djelu u svakodnevnim okolnostima i životnim situacijama.

Predsjednica “Društva prijatelja grada Sarajeva” Tatjana Neidhardt navela je da udruženje egzistira oko 16 godina.

“Tradicionalno obilježavamo ovaj datum, dolazimo na groblje, odajemo poštu jednom heroju koji je svoj život dao za drugoga”, kazala je Neidhardt.

Nakon dugogodišnje političke borbe, osporavanja, odobravanja i različitih prepucavanja, sportska dvorana na Grbavici u Sarajevu zvanično je 2021. godine dobila ime “Sportska dvorana Goran Čengić”.

“Djelimično se i mi smatramo zaslužnim za to”, kazala je Neidhardt.

  • Međutim, njihove dvije članice, među kojima je i Emina Pandžo Hasanbegović, koja se srčano borila za ovo, preminule su od posljedica COVID-19. Nisu dočekale odluku o imenovanju sportske dvorane po Goranu. Nije to doživjela ni Goranova majka Nataša Zimonjić Čengić.

    “Goran Čengić je sarajevsko dijete. Bio je sportista i učenik Prve gimnazije. Stradao je 1992. godine spašavajući drugog čovjeka od nečovjeka. Smatramo da nove generacije treba da vrednuju takav čin. Za sada je dovoljno da je dvorana dobila naziv po njemu. Svake godine pozivamo na ovo obilježavanje, jedan karanfil za Gorana, za pravednika, jer je proglašen pravednikom 2014. godine. On predstavlja simbol jednog takvog načina borbe za pravednost”, pojasnila je Neidhardt za Anadoliju.

    Goran Čengić bio je istaknuti rukometaš RK Bosna, RK Mlada Bosna i RK Crvena zvezda. Sa samo 17 godina je igrao za ekipu RK Bosna u finalu Kupa Jugoslavije 1963. godine kada su nakon pobjede nad bjelovarskim Partizanom osvojili ovu prestižnu titulu.

    Ubijen je 14. juna 1992. godine pri pokušaju spašavanja komšije muslimana u sarajevskom naselju Grbavica, tokom opsade Sarajeva. Njegov ubica Veselin Vlahović Batko pravosnažno je odlukom Suda Bosne i Hercegovine osuđen na 42 godine zatvora za zločine koje je počinio u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje