Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obilježen Dan općine Kalesija, podsjećanje na dan oslobođenja od agresora

Preuzmite sliku

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Centralnom šehidskom spomen-obilježju danas je počelo obilježavanje 23. maja, Dana općine Kalesija.

Na današnji dan 1992. godine Kalesija je postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Borci Armije Republike BiH iako slabije naoružani uspjeli su da nanesu poraz pripadnicima JNA te srbočetničkim jedinicama, saopćeno je iz Općine Kalesija.

Cvijeće su položili općinski načelnik Sead Džafić, sa saradnicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Enes Idrizović, sa saradnicima, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, uime Vlade TK ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković,  predstavnici udruženja i organizacija proisteklih iz rata, predstavnici nevladinih udruženja zatim političke stranke i partije kao i direktori javnih ustanova i preduzeća.

Nakon toga upriličena je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su dodijeljena općinska prizanja “Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija” i “Plaketa sa zlatnim grbom”.

Predsjedavajući općinskog vijeća Kalesija Enes Idrizović kazao je da je 23. maj jedan od najbitnijih datuma jer je upravo na taj dan prije 28 godina poražena JNA i njeni saveznici. Oni su poraženi u Kalesiji i spriječeno je da ostvare plan, a to je da se spoje sa četnicima na Ozrenu čime bi ovaj dio Bosne bilo teško braniti.

O 23. maju Danu općine Kalesija govorio je general Armije RBiH Mirsad Gutić.

– Tog dana smo pokazali snagu i pokazali smo kako zajedništvom možemo dosta toga uraditi, kako možemo pobjediti nadmoćnijeg neprijatelja. Tada sam upoznao Seada Džafića sadašnjeg načelnika Kalesije. Nije otišao iz države, ostao je tu, sa nama se borio i svu svoju imovinu stavio na raspolaganje Armiji RBiH. Svoj imetak je dao za nabavku svega onoga što je potrebno za vojnike – kazao je Gutić.

On se u svom obraćanju prisjetio hrabrih boraca koji su četnike otjerali iz Kalesije i koji su je oslobodili od agresora.

Općinski načelnik Sead Džafić u svome obraćanju rekao je da je Kalesija ponos cijele Bosne i Hercegovine i da zajedno se može uraditi mnogo toga kako bi mladi ostali u Kalesiji i gradili je za buduće generacije.

Također, načelnik je prisutne upoznao i sa projektima koji su urađeni u proteklom periodu rekavši da se ulagalo u MZ od Memića do Jajića, Gojčina, Vukovija Donjih i Seljublja, podcrtavši da nijedno naselje nije zapostavljeno u protekle četiri godine.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i općinska priznanja, a najveće priznanje “Medalja sa zlatnim grbom” odlukom vijećnika u Općinskom vijeću Kalesija pripalo je načelniku Seadu Džafiću, dok su “Plakete sa zlatnim grbom” dodijeljene JZU Dom zdravlja Kalesija, Udruženju crveno-bijela-crvena radost iz Tuzle i PVJ Kalesija.

S obzirom da je uz “Medalju sa zlatnim grbom općine Kalesija”, prvonagrađenom pripala i nagrada od 930 KM, načelnik Sead Džafić je novac poklonio Udruženju koje okuplja žene oboljele od karcinoma “Nijemi krik”, Udruženju roditelja djece sa posebnim potrebama “Osmijeh nade” i Udruženju “Ženo, majko, sestro” Kalesija, saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,