Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obavljena komemoracija i dženaza nastradalim rudarima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon što je cijela zemlja pogođena rudarskom tragedijom i smrću petorice rudara, u Federaciji je danas dan žalosti, zastave su na pola koplja. Na platou Kamberovića Polja u Zenici klanjana je kolektivna dženaza stradalim rudarima, a prethodno je održana komemoracija u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Nakon što je cijela zemlja pogođena rudarskom tragedijom i smrću petorice rudara, u Federaciji BiH danas je dan žalosti, zastave su na pola koplja. Na platou Kamberovića Polja u Zenici klanjana je kolektivna dženaza nesretno nastredalim rudarima, a prethodno je održana komemoracija u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Porodice, prijatelji, kolege, zvaničnici te brojni građani Bosne i Hercegovine ispratili su Hajrudina Bradaraca, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Fejzu Isakovića na vječni počinak.

Na plato Kamberovića Polja tabute s tijelima poginulih rudara donijeli su njihovi komorati obučeni u rudarska odijela, a hiljade ljudi klanjalo je kolektivnu dženazu, koju je predvodio reisul-ulema Husein ef. Kavazović. Pojedinačne dženaze i ukopi obavljeni su na mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice.

Prethodno je učenjem Fatihe i minutom šutnje održana i komemoracija. Komorati Raspotočja poginuli su časno radeći svoj posao, sada je trajna obaveza pomoći njihovim porodicama, poručeno je u Bosanskom narodnom pozorištu.

Tuga i bol koji su danas obavili Kamberovića Polje i Zenicu, vječni su pečat na srcima svih. A bolni muk i sablasno pusto Raspotočje sjećanje na dan kada je ostalo bez svojih heroja, a Bosna i Hercegovina bez petorice velikih i časnih ljudi. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,