Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novoizabrani poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH položili zakletvu

Preuzmite sliku

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine novoizabrani poslanici položili su svečanu izjavu.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), jer prema odredbama Poslovnika o radu Predstavničkog doma prvu sjednicu, nakon izbora, saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva.

– Obavezujem se da ću savjesno obavljati povjerene mi dužnosti, poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i u potpunosti provoditi Opći okvirni sporazum za mir u BiH, štititi i zauzimati se za ljudska prava i osnovne slobode te štititi interese i ravnopravnost svih naroda i građana – kazali su poslanici preuzimajući dužnost.

Predstavnički dom državnog parlamenta sastoji se od 42 člana, od kojih se dvije trećine biraju sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u novom sazivu činiti će devet poslanika iz Stranke demokratske akcije (SDA), šest poslanika SNSD, pet Socijaldemokratske partije (SDP) te četiti poslanika HDZ BiH, HSS, HSP BiH, HKDU, HSPAS, HDU, HSPHB i HRAST.

Po tri poslanika imat će Demokratska fronta (DF) i Narod i pravda, po dva mandata osvojili su Naša stranka i NES-Za nove generacije, dok će jednog poslanika imati Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad.

Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) imaju po dva poslanika, dok su po jedan mandat osvojili Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića, Demokratski savez-DEMOS i Ujedinjena srpska.

Nakon polaganja svečane izjave trebao bi uslijediti izbor predsjedavajućeg, prvog zamjenika predsjedavajućeg i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje