Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi protesti u Mostaru: Zdravstveni radnici HNK-a najavili generalni štrajk

Preuzmite sliku

Uz strogo poštivanje epidemioloških mjera i preporuka, nekoliko stotina zdravstvenih radnika, članova sindikata iz HNK-a, ponovo su danas protestvovali ispred zgrade Vlade ovog kantona, tražeći potpis novog Kolektivnog ugovora kojim bi bili uvećani njihovi dohoci, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković rekao je da je sramotno to što radnici u zdravstvu u vremenu pandemije moraju prava tražiti na ulicama, kao i da vlast u ovom kantonu radnike već godinu i po “zavlači” različitim pravnim zavrzlamama.

 • “Radimo dostojanstveno svoj posao i sve što tražimo je bolji status u društvu. Stoga s ovog mjesta šaljemo poruku ministru zdravstva i Vladi da ćemo, ukoliko ponovo izostane njihova reakcija, možda već i krajem naredne sedmice, donijeti odluku o potpunoj obustavi rada i pokretanju generalnog štrajka. Za sve eventualne posljedice odgovorni će biti Vlada i ministar Goran Opsenica”, poručio je Vuković.

  Najavio je i kako će sindikati uskoro obavijestiti sud da se Ministarstvo zdravstva HNK-a ne ponaša u skladu sa zakonom.

  “Ako naš generalni štrajk prema mišljenju suda bude protivan zakonu, neka ga odmah prekinu. Napominjem i kako smo godinama radili na minimalcu i bili radnici koji su među najslabije plaćenima u Federaciji BiH. Prije dvije godine naše plate su povećane uz obećanje da će da će se prateći troškove života, pregovarati o novim kolektivnim ugovorima”, dodao je Vuković.

  Njegov kolega Ivica Anić (predsjednik Sindikata SKB-a Mostar) kazao je da sindikati dosad nisu dobili odgovor ministra Opsenice te kako su iz medija saznali da je premijer naredio formiranje pregovaračkog tima Vlade.

 • “Dva puta smo trebali pregovarati, ali se gospoda iz Vlade na pregovorima nisu ni pojavili. Inspektor rada bio je naložio pregovore za 14. septembar, međutim iz Vlade se ni tada nisu pojavili pa se krenulo s procedurom formiranja Mirovnog vijeća. A ministar je nedavno kazao kako ovdje spora nema. Na ovakav način mogli bismo ‘pregovarati’ do 2030. godine. Ako već kažu da smo zaslužili jednaka prava kao i doktori i stomatolozi, neka nam ponude ugovor u skladu s tim, a mi ćemo ga takvog sutra potpisati”, izjavio je Anić.

  Na kraju je konstatovao i kako je Vlada dosad na zdravstvenim radnicima uštedila oko milion maraka.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje