Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nove mjere u BiH: Sarajlije od jutros s maskama i na otvorenom

Preuzmite sliku

Građani Sarajeva od jutros nose maske i na otvorenom u skladu s novim mjerama Kriznog štaba KS s ciljem sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Prema novoj naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od danas je u kantonu obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom u cilju sprečavanja širenja zaraze.

Prema novoj naredbi, nošenje zaštitnih maski obavezno je u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom, izuzev za sportiste na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozače bicikla, električnog romobila i motocikla, kao i druga izuzeća u skladu s preporukama i smjernicama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Provođenje nove naredbe nadgledat će pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Nezvanično, svi one koji ne poštuju novu naredbu o nošenju maski u zatvorenom prostoru i na otvorenom mogli bi se suočiti sa novčanom kaznom do 500 KM.

Nova naredba bit će na snazi do 31. oktobra. U međuvremenu, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS će analizirati epidemiološku situaciju, te na osnovu toga donositi eventualne nove mjere.

Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i povećanje broja novozaraženih koronavirusom, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo ponovno apeluju na građane da poštuju higijensko-epidemiološke mjere u zatvorenim prostorima, posebno u sredstvima javnog prevoza, trgovačkim centrima i ostalim mjestima okupljanja.

U Bosni i Hercegovini od marta, kada je zabilježen prvi slučaj koronavirusa, zabilježena je najmanje 31.000 građana pozitivnih na COVID-19. Oporavilo se više od 24.000, a od posljedica zaraze preminulo je skoro 958, prema posljednjim objavljenim podacima Ministarstva civilnih poslova BiH. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje