Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nove cijene cigareta ne samo u BiH nego i u cijelom regionu

Preuzmite sliku

Cigerete zbog akciza ne poskupljuju samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom regionu, izvještava Indikator.ba.

Nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini skuplje za 10 do 20 feninga na snazi su ovih dana, a od ponedjeljka, 3. jula, nove cjenovnike izložit će proizvođači i distributeri u Srbiji.

U Sloveniji su 1. jula cigarete poskupjele drugi put u ovoj godini, dok će Crna Gora kasniti u odnosu na ostale, pa će nove cijene stupiti na snagu 1. avgusta.

Od 1. jula ove godine u BiH poskupjele su cigarete Fabrike duhana Sarajevo za 0,20 KM, dok se od 5. jula očekuje poskupljenje cigareta TDR-a.

Ranije je pojedinim svojim proizvodima cijene podigla kompanija Phillip Morris.

Prema novim cjenovnicima, zadovoljstvo pušenja najjeftinije će koštati 4 KM, kolika je cijena pojedinim vrstama cigareta FDS-a. Za manje od četiri marke jedino će se moći kupiti pakovanja od 18 cigareta.

Kao posljedica usklađivanja akciza po novom akciznom kalendaru, već od ponedjeljka, za 10 dinara poskupjet će u Srbiji kutije iz vranjske fabrike “British Americen Tobacco”, a krajem nedjelje stići će i nove cijene za cigarete iz niškog “Phillip Morrisa”.

U Sloveniji akcize na duhanske proizvode od 1. jula drugi put su povećane ove godine nakon prvog povećanja koje se dogodilo u februaru.

Za kutiju cigerata Slovenci moraju izdvojiti deset centi više, prema cjenovniku Tobačne Ljubljana, a toliko je poskupljenje iznosilo i početkom godine. Cijena kutije cigareta kreće se po novom od 3,40 do 4,10 eura.

Najavljeno poskupljene cigareta u Crnoj Gori zbog novih akciza od 30 centi umjesto od 1. jula stupiće na snagu 1. avgusta.

U januaru naredne godine u Crnoj Gori predviđeno je poskupljenje za još 40 centi, a u januaru 2019. za još 50 centi.

Iako su proizvođači u BiH poručili da naša zemlja trenutno ima najveće akcizno opterećenje na cigarete u regionu, očigledno da sve ex-yu zemlje vode agresivnu politiku povećanja akciza kako bi dostigle EU standard o visini minimalne akcize od 90 eura na 1.000 cigareta.

Ako se izuzme Slovenija, gdje su akcize sa najnovijim poskupljenjem dostigle visinu od 111 eura za 1.000 cigareta, najviše porezno opterećenje je u Bosni i Hercegovini gdje iznosi 74 eura, znatno više nego u Srbiji i Crnoj Gori gdje je 54 eura ili Makedoniji gdje iznosi 33 eura.

Neujednačenost u visini akcize uzrokuje šverc i podstiče crno tržište cigareta, pri čemu “stradaju” zemlje, poput Bosne i Hercegovine, gdje je dinamika akciznog opterećenja daleko iznad onoga što potrošači mogu platiti.

Stoga su i razumljivi zahtjevi glavnih duhanskih igrača da BiH uspori tempo povećanja akciza već sa 1. junarom 2018. godine, kako bismo došli u ravnotežu sa zemljama u okruženju.

Da je BiH plodno tlo za šverc pokazuju i cijene cigareta, koje su u susjedstvu još uvijek jeftinije nego u BiH, te se krijumčarima itekako isplati dopremati ih iz Crne Gore ili Srbije i isporučivati na bh. crno tržište.

Na primjer, najmanja cijena za cigarete Lucky Strike u Srbiji je, preračunato u konvertibilne marke 3,90 KM, a zavisno od vrste penje se do 4,20 KM, dok je takvim cigaretama u BiH cijena 4,30 KM, odnosno 5,00 KM.

Procjenjuje se da je u BiH svaka treća cigareta kupljena ilegalno, zbog čega budžeti godišnje gube stotine miliona KM.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,