Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novcem iz budžeta subvencionirat će se aviokompanije koje će letjeti iz Tuzle

Preuzmite sliku

Vlast u Tuzlanskom kantonu odobrila je izdvajanje novca iz budžeta kako bi subvencionirala aviolinije s Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nakon što je Wizz Air zatvorio svoju bazu, počeli su pregovori sa drugim aviokompanijama. Međutim, i dalje je sve na čekanju. U međuvremenu, sa smanjenjem broja linija, sve je manje i turista, prenosi BHRT.

I dalje je neizvjesno hoće li i kada biti vraćene linije koje je operirao Wizz Air. Kako bi došlo do toga, iz Budžeta Tuzlanskog kantona je odobreno 2,5 miliona maraka.

“Međunarodni aerodrom je iskazao potrebu za subvencioniranjem letova sa našeg Aerodroma i Vlada se odazvala na način da smo obezbijedili sredstva kako bi realizovali mjere i prevazišli novonastale probleme”, rekao je Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

“Očekujemo da će naredne sedmice proći sve propisane procedure i da ćemo moći da objavimo krajem naredne sedmice i iskreno se nadamo da će se javiti kvalifikovane kompanije i da nastavimo sa saobraćajem sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, barem ovaj dio koji je Wizz Air trenutno prestao da leti”, kazao je Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Podsjećamo, nakon što je irska kompanija Ryanair početkom ljeta otkazala letove, uslijedio je novi šok. Wizz Air je ukinuo bazu i otkazao devet linija za najatraktivnije evropske destinacije.

“Trenutno imamo pokrivenu Njemačku i Švicarsku u ovom zimskom periodu od prvog novembra. U Švicarskoj je pokriven Bazel, a u Njemačkoj trenutno leti Dortmund i Memingen”, rekao je Halilčević.

  • Pregovori sa Air Montenegrom su u toku i traže se alternativna rješenja,a u opciji je i Ryanair koji bi mogao letjeti od ljeta.

    “Naša intencija ide upravo ka tome da se mi unaprijed bojimo. Bojimo se budućih rezultata, obzirom da je i turistička zajednica Tuzlanskog kantona, koristeći kapacitete, resurs kakav je Međunarodni aerodrom Tuzla, bazirala i svoje programe i neke od strateških ciljeva upravo ka aerodromu”, kazao je Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice Tuzlanskog aerodroma

    Međutim, trenutno je neophodno rješavati zimski red letenja. Ove godine u Tuzli je oboren rekord u broju turista, međutim nakon ukidanja linija Wiz Aira on je drastično smanjen. Ukoliko potraje trenutno stanje, posljedice za turizam bi mogle biti velike.

    Dok se nadležni nadaju da će javni poziv privući kvalifikovane aviokompanije, najveći problem je što se sve odvija sporo, a posljedice su već primjetne.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje