Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Njihovi očevi su uspjeli izbjeći smrt: U Maršu mira učestvuju i djeca preživjelih

Preuzmite sliku

Nekoliko stotina učesnika već se prijavilo za učešće na ovogodišnjem Maršu mira, koji će 8. jula iz Nezuka krenuti na put dug više od stotinu kilometara, da bi 10. jula stiglo u Potočare, odakle su prije 27 godina podrinjski muškarci i dječaci krenuli u nadi da će doći na slobodnu teritoriju.

Očekuje se da će na ovogodišnjem maršu, nakon dvogodišnjeg održavanja u okolnostima pandemije i epidemioloških mjera, ponovo biti najmanje 5.000 učesnika, koji će na put prema Srebrenici krenuti kako bi se prisjetili nekoliko hiljada ubijenih u koloni, da bi 11. jula učestvovali na godišnjoj kolektivnoj dženazi žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Historijski časovi

Kako je kazao predsjednik Pododbora za održavanje Marša mira Amir Kulaglić, već je usvojen nacrt plana aktivnosti za održavanje i Marša mira od Nezuka do Potočara i Marša koji polazi od Žepe prema Potočarima. Organizatori su isplanirali i raspored objekata uz trasu, odnosno tačno se zna gdje će biti bolnice, punktovi Crvenog križa, gdje će biti Oružane snage BiH, kao i mjesta na kojima će biti održani historijski časovi na trasi, gdje će se učesnici upoznati o događajima koji su obilježili prolazak kolone.

– U ovom trenutku mi imamo nekoliko stotina prijavljenih učesnika i to se mijenja iz minute u minutu. Već imamo prijavljenih pet grupa od ukupno 200 učesnika, koji su najavili dolazak, a prijavilo se i više od 150 pojedinačnih učesnika. Interes je zaista veliki, kako iz BiH, tako i inostranstva. Iz Holandije dolazi grupa djece ljudi koji su preživjeli Marš mira i koji će proći stopama kojim su prošli njihovi očevi prije 27 godina, rekao je Kulaglić.

Marš mira traje tri dana, od 8. do 10. jula, i ima tri etape, od kojih je svaka duga između 25 i 30 kilometara. Kolona polazi ujutro oko 9 sati iz Nezuka u općini Sapna, da bi preko lokaliteta Baljkovica, Parlog, Crni Vrh i Snagovo učesnici stigli u kamp Liplje, gdje je organizovano prenoćište. Iz Liplja se rano ujutro kreće prema Jošanici, zatim Donjoj Kamenici, Bakračima, Glodima, preko planine Udrč do Cerske, Kaldrmice, Đukuma do Mravinjaca, gdje se kolona odmara pred konačni polazak u Potočare 10. jula. Preko Burnica, Kameničkog Brda, Ravnog Buljima, Jaglića, Šušnjara i Budaka učesnici dolaze u Potočare u predvečerje, gdje pomažu iznijeti tabute u mezarje Memorijalnog centra.

Bajram-namaz

Pošto ove godine Kurbanski bajram pada na drugi dan Marša mira, organizatori će osigurati i prikladno obilježavanje ovog praznika. Rano ujutro 9. jula učesnici će u kampu Lipnje, prije polaska prema Mravinjcima, klanjati bajram-namaz, a svakom od učesnika će biti podijeljeni kafa, sok i kolač. Po dolasku u kamp u Mravinjcima bit će organizovana zajednička, nešto bogatija večera.

I za jedan i za drugi marš učesnici se mogu prijaviti na oficijelne e-mail adrese. Prijave učesnika za Marš koji polazi iz Nezuka mogu se završiti na mail adresu marsmira@gmail.com ili na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira, dok se za Marš iz Žepe mogu prijaviti na oficijelnoj Facebook stranici Marš mira Žepa Srebrenica. Prijave će se primati do 1. jula.  (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,