Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nižu se reakcije bh. zvaničnika: Pobijedila je istina!

Preuzmite sliku

Usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenicu, a pozitivne reakcije bh zvaničnika ne prestaju se nizati. Među prvima su se oglasili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović i Željko Komšić.

Denis Bećirović je poručio “Uspjeli smo! Pobijedila je istina! Borba za istinu i pravdu nema alternative.”

Nekoliko trenutaka poslije, uslijedila je i čestitka Željka Komšića uz detaljnije obrazloženje o važnosti usvajanja Rezolucije.

“Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas, konačno, završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ovim je na svjetskom nivou, nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovin,i odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno.”, poručio je i Komšić te dodao:

“Ovo je takođe prilika da preživjele žrtve genocida okrenu novu stranicu u životu i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada trunu u zatvorima. Takođe, ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro. Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta, koji u ovom istorijskom trenutku nisu naročito bitni ni za istoriju, niti za bilo šta drugo uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. U toj snazi naša je pobjeda!”, zaključio je Željko Komšić iz New Yorka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje