Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nisu se poštovale naredbe i preporuke Kriznog štaba: Muzički događaji u Živinicama i Srebreniku okupili više hiljada osoba

Preuzmite sliku

Iako je na sjednici Vlade TK održanoj 16. jula odlučeno da se usvoji naredba i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čime postojeće naredbe i preporuke ostaju na snazi do kraja mjeseca u srijedu navečer dva muzička događaja u Živinicama i Srebreniku okupila su više hiljada ljudi koji se nisu pridržavali izdatih naredbi i preporuka.

Naime, povodom 22. godišnjice kluba ‘Galaxis’ u Srebreniku nastupio je srbijanski folk-pjevač Mile Kitić na čiji je nastup došlo nekoliko hiljada osoba.

Podsjetimo, higijensko-epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi u Tuzlanskom kantonu nalažu obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru, ukoliko se ne može ostvariti distanca od 2 metra.

Prema fotografiji koja je objavljena na društvenim mrežama sa ovog muzičkog događaja naredba i preporuka Kriznog štaba nije se poštovala.

 • Drugi muzički događaj gdje su također prekršene higijensko-epidemiološke mjere održan je na Bajramskom koncertu u Živinicama gdje je također prisustvovalo nekoliko hiljada osoba.

 • Mnogi su osim kršenja higijensko-epidemioloških mjera na ovom događaju imali zamjerku i na repertoar odnosno izbor pjesama obzirom da je u pitanju bio Bajramski koncert pa se tako islamski blagdan proslavljao uz stihove Saše Matića ‘Dam joj pušku u ruku, neće da me ubije, bacim flašu da se sečem, neće da se razbije. Nije ovo moja noć
  Baš mi ništa ne ide, crno vino naručim, oni belo donose…’

  Svoje nezadvovoljstvo na društvenim mrežama zbog ova dva događaja koja su okupila više hiljada osoba i gdje je prekršena naredba i preporuka Kriznog štaba posebno su iskazali ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu.

  Podsjetimo u skladu sa Naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH dozvoljava prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uslov korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini, pri čemu osobe na tribinama moraju nositi maske.

  Na području Tuzlanskog kantona trenutno je stabilna epidemiološka situacija kada je u pitanju COVID-19. Aktivna su 22 slučaja od čega su 4 pacijenta hospitalizirana. Također, je izolovan i delta soj virusa kod više osoba.

  Međutim, Bosna i Hercegovina ima ubjedljivo najniži procenat vakcinisanih građana u regionu zbog čega stučnjaci upozoravnaju na mogućnost novog vala pandemije koji će biti sve bliže ukoliko se građani nastave ponašati neodgovorno i suprotno važećim naredbama i preporukama Kriznog štaba. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,