Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

NiP: Oštro osuđujemo kontinuiranu huškačku, nezakonitu antiustavnu retoriku Milorada Dodika

Preuzmite sliku

Predsjedništvo Naroda i Pravde održalo je sjednicu na kojoj je još jednom naglašeno programsko opredjeljenje za institucionalno jačanje izbornog procesa u kontekstu njegove transparentnosti, tehničkog unapređenja i sprječavanja izbornih prevara, kao i jačanje organa za provođenje izbora.

Kako je navedeno u zaključku Predsjedništva ove stranke, manjkav izborni proces, koji je podložan brojnim zloupotrebama, lažnom evidencijom, krađom glasova i netransparentnošću, narušava izbornu volju svih državljana Bosne i Hercegovine s pravom glasa.

Iskazano je zadovoljstvo usvajanjem Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao još jednog iskoraka u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i značajnog koraka na putu ka pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Podsjećaju da je riječ o šestom “evropskom zakonu” koji je usvojen samo u ovoj godini, nakon višegodišnjih blokada i zastoja u radu izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH.

– Predsjedništvo Naroda i Pravde oštro osuđuje kontinuiranu huškačku, nezakonitu antiustavnu retoriku Milorada Dodika i nasrtaje na institucije BiH i međunarodne zajednice, među kojima je i posljednja najava zabrane djelovanje Tužilaštva Bosne i Hercegovine na prostoru bh. entiteta RS, ukoliko ono zakonski reagira na proslavu neustavnog 9. januara, kao i prijetnje hapšenjem visokog predstavnika u BiH. Pored toga što čini nemjerljivu štetu ukupnim odnosima u BiH i narušava reputaciju BiH u inostranstvu, Dodik najveću štetu čini bh. entitetu RS, i političku i ekonomsku – jedan je od zaključaka Predsjedništva NiP-a.

Još jednom je ukazano na važnost političkog dijaloga, izgradnju povjerenja građana u institucije kroz odgovornu politiku i ispunjavanje preuzetih obaveza od strane zvaničnika, koliko god bile teške i nepovoljne okolnosti i ukupan politički ambijent.

– Razgovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu, kao što alternativu nema ni njen put ka Evropskoj uniji i NATO-u. Međutim, ne pristajemo ni na kakve ucjene i ne prihvatamo ponašanja koja idu na štetu države i njenih građana, bez obzira od koga dolazile – navode iz NiP-a.

S obzirom na to da je period kreiranja i usvajanja budžeta na svim nivoima vlasti, Predsjedništvo ove stranke u svom zaključku podsjeća sve vlade i parlamente, a posebno predstavnike Naroda i Pravde koji učestvuju u kreiranju budžeta, na teško socio-ekonomsko stanje brojnih kategorija našeg društva, na inflaciju i poskupljenje troškova života koje ugrožava egizstenciju većine stanovnika BiH, te da u skladu s tim predvide između ostalog i sredstva za implementaciju programa i projekata koji mogu adekvatno odgovoriti na primarne potrebe građana.

Pozdravljaju aktivnosti organizacije Naroda i Pravde u Krajini, njeno širenje, jačanje kadrovskog i koalicijskog kapaciteta i ulazak u vlast USK. Od predstavnika Naroda i Pravde u Vladi USK i njenih partnera Predsjedništvo stranke traži da se vode principima transparentnosti, odgovornosti i posvećenosti preuzetoj dužnosti, te da u skladu sa koalicijskim kapacitetom primjenjuju dobre prakse, programe i projekte koje je Narod i Pravda već uspostavila tamo gdje smo preuzeli vlast.

Osim sjednice Predsjedništva danas je održana i sjednica Glavnog odbora Naroda i Pravde na kojoj je usvojeno više važnih izmjena statutarnih dokumenata.

Usvojena je dopuna Pravilnika izbornog postupka unutar NiP-a, usvojen je i unaprijeđeni Etički kodeks te su definirane nadležnosti Etičkog komiteta i pravila o disciplinskom postupku. Shodno novousvojenim pravilima Glavni odbor Naroda i Pravde popunjen je novim članovima pri čemu su priliku reprezentativnosti u najvišem organu dobili predstavnici povjereništava lokalnih organizacija koje se nastale u vremenu nakon održanog stranačkog kongresa.

Članovima Glavnog odbora NiP-a o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji i svijetu govorili su predsjednik stranke i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković te prvi zamjenik predsjednika stranke i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Kemal Ademović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje