Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić: Put Bosne i Hercegovine ka EU dobija jasne i vidljive obrise

Preuzmite sliku

Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji dobija jasne i vidljive obrise, poručio je premijer Federacije BikH Nermin Nikšić nakon sastanka sa EU zvaničnicima u Bruxellesu.

“Danas smo još jednom dobili potvrdu toga. Varhelyi je otvoreno govorio da su pomaci vidljivi, očiti i ohrabrujući, te da očekuje da realizujemo još par iskoraka kako bismo dobili pozitivno mišljenje i otvorili pregovore najkasnije do marta 2024.

Jasni benefiti

Jasno smo čuli benefite koje bi u tom slučaju ostvarila Bosna i Hercegovina, te koliko bi se to pozitivno odrazilo na našu ekonomiju i građane.

Ništa manje važno ne smatram njegovo naglašavanje činjenice da su do sada izrazito skeptične članice EU po pitanju otvaranja pregovora sada otvorene za tu mogućnost. Potpuno je jasno da je to posljedica uvjerenja da ulažemo iskrene napore i realne iskorake na ispunjenju svojih obaveza.

Potvrđena je neupitna podrška suverenitetu i integritetu države naglašavajući da BiH samo jedinstveno treba i može raditi na ispunjavanju uslova, a da je nedopustiva svaka vrsta retorike koja to dovodi u pitanje.

Provođenje reformi

Nastavit ćemo sa provođenjem reformi koliko god to bilo teško. Posljednji izvjestaj o napretku, najbolji ikad do sada, treba da nam bude dodatni motiv i vjetar u leđa na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji.

Put naše zemlje ka EU nije upitan, ali njime definitivno moramo početi koračati brže. To podrazumijeva nastavak politike razgovora, iznalaženja rješenja, postizanja kompromisa samo s jednim ciljem otvaranja progovara i u konačnici članstva u EU. Naravno pod iznalaženjem rješenja mislim i na teška pitanja”, naveo je predsjednik SDP-a BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,