Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić otkrio: Imali smo dvije rezervne ruke, SDA nudila milione

Preuzmite sliku

Novi premijer Federacije BiH i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić govorio je o formiranju vlasti u Federaciji BiH.

Nikšić je u razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem na Face televiziji otkrio mnoge detalje o političkim aktivnostima proteklih mjeseci.

Nije mu jasno šta se desilo sa SBiH i NES-om

“Ne znam šta se desilo sa SBiH. NES je zainteresovana da bude vlast u USK. Ja sam uvjeren da im SDA nije dala poziciju premijera u USK zato što ih voli, nego jer očekuju da im se to vrati na neki način u FBiH. Nemam racionalno objašnjenje; trebali su biti dio ove priče. Uspjeli smo za 48 sati napraviti novu vladu, bez njih”, kazao je Nikšić o odustajanju SBiH i NES”.

“Slagali su da ćemo im dat četvrtog delegata u Domu naroda”

“To se nije desilo, laž se primila, a nas optužuju. Šta je HDZ dobio što već nije imao? To im je sve dala SDA 2014”, rekao je Nikšić.

Komentarisao je i odluku visokog predstavnika

“Šta smo mi to isporučili HDZ-u? Šta imaju, a da do sada nisu imali? HNS je manje sretan rješenjem Schmidta od nas. Schmidtova odluka je privremeno rješenje za izbor ove vlade, ali imamo i trajnu odluku! Trajno rješenje će na snagu nastupiti za godinu ako mi ne donesemo bolje! Vlada nije nametnuta; izglasao ju je Parlament!”, rekao je Nikšić.

“Odbranio” i Zaimovića (SDA)

Na pitanje novinara šta misli o izjavi Zaimovića da neće ništa podržati što predloži ova Vlada, Nikšić je imao zanimljiv odgovor.

“Mirsad Zaimović je jedan od ljudi koje jako cijenim i koji ne prelazi granicu pristojnosti. Nije on rekao da nikad neće podržati ništa što predloži ova Vlada. Ako je to putokaz SDA u ovoj Vladi, onda je to njima na čast. Mi kad smo bili u opoziciji podržali smo sve ono što je dobro”, objasnio je.

Nikšić je kazao da je saznao da je SDA nudila milione zastupnicima

“SDA nije navikla da bude opozicija; trebat će im vremena da se naviknu! Mislili su da nećemo imati većinu na sjednici! Zastupnici pričaju da su im se nudili milioni! Odakle taj novac?! Kako dođu do tog novca?! To je novac tajkuna, privatnih preduzeća… nije iz budžeta! Imali smo rezervne glasove! Dvije rezervne ruke smo imali za imenovanje Vlade, za ne daj Bože!”

Nikšić je najavio i smjene direktora javnih preduzeća te govorio o tajnom sastanku koji je imao sa Miloradom Dodikom i Stašom Košarcem.

“Sjeli smo Konaković i ja s Dodikom i Košarcem i sve dogovorili”, kazao je Nikšić.

U razgovoru je otkrio i da je Trojka imala dvije rezervne ruke u glasanju ali nije želio otkriti koji zastpunici su obećali da će podržati novu vladu u Parlamentu FBIH.

Ostatak razgovora možete pogledati OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje