Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić i Duraković dodijelili federalne nagrade za nauku: Njihova uloga u obrazovanju je neprocjenjiva

Preuzmite sliku

Svečana sjednica Savjeta za nauku na kojoj su proglašeni laureati federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu, upriličena je danas u povodu obilježavanja Dana nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nagrade su laureatima uručili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković, koaj je kazala da danas slave izuzetna naučna dostignuća u FBiH, simbolično u formi federalnih nagrada za nauku za 2023. godinu.

Dobitnici nagrada za nauku za 2023. godinu: Enes Karić – Nagrada za životno djelo, Dejan Milošević – Godišnja nagrada za nauku, Alibor Ballian – Godišnja nagrada za nauku, Latan Zvizdić– Godišnja nagrada za nauku, Ermina ZaimovićUzunović – Godišnja nagrada za nauku, Ramiza Smajić – Godišnja nagrada za nauku, Amir Lemeš – Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju nauke, Marija Banožić – Godišnja nagrada za mlade istraživače, Sjiana Demirović – Godišnja nagrada za mlade istraživače i Emina Dervišević – Posebno priznanje za popularizaciju nauke i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

– Ove nagrade simboliziraju naše kolektivno priznanje i divljenje prema izuzetnim doprinosima naših naučnika u proširenju naučnih spoznaja i primjeni rezultata u praksi – naglasila je.

Duraković je izrazila duboku zahvalnost svim naučnicima i istraživačima, čiji naporni rad i predanost oblikuju budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta oko nas.

– Njihova uloga u obrazovanju i odgajanju mladih stručnjaka je neprocjenjiva. Znam da rade u teškim uslovima, stoga je njihov uspjeh još vrijedniji – kazala je.

Duraković je također naglasila i važnost međunarodne saradnje i promocije nauke na globalnom nivou.

– Naši naučnici, treba i moraju da prisustvuju na međunarodnim skupovima, ne samo da predstavljaju našu zemlju, već i unapređuju globalno znanje. Posebno ističem ulogu mladih naučnika u savremenom društvu. Njihova energija, inovativnost i hrabrost u istraživanju su ključni za rješavanje izazova s kojima se suočavamo danas ali i u budućnosti – istaknula je.

Pozvala je sve na daljnje promišljanje o tome kako nauka može doprinijeti obrazovanju ali kako i mi možemo jačati nauku.

– Moramo razgovarati o zakonu o naučno istraživačkoj djelatnosti u FBiH, ali i o održivoj formi fonda za nauku, bez kojeg uvjerena sam nema i kvalitetnog naučnog rada – naglasila je ministrica Duraković.

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih nauka, nagrada je dodijeljena za životno djelo (naučna oblast Humanističke nauke).

Profesor Karić je u toku svoje dugogodišnje akademske karijere postigao zapažene rezultate i dao prepoznatljiv doprinos internacionalizaciji bosanskohercegovačkog razumijevanja življenja islama, kojeg karakteriziraju čvrsta utemeljenost u osnovnim izvorima islama, umjerenost i institucionalno djelovanje.

– Drago mi je da se vodi računa o nauci i naučnim disciplinama. Kao što smo mogli vidjeti, kao dobitnici su zastupljene osobe iz raznih oblasti, i čestitam Ministarstvu na trudu koji ulaže na ovom putu. Ostaje moja želja da naše društvo, Bosna i Hercegovina, što više ulaže u mlade kadrove nauke i kulture. Ni nauka ni kultura nisu skupe, mnogo skuplje su neznanje i nekultura – poručio je profesor Karić.

Dobitnica godišnje nagrade za mlade istraživače Marija Banožić istakla je da nagrada za nju ima velik značaj, ali i za instituciju iz koje dolazi, Agronomsko-prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru.

– Ove nagrade govore više o onima koji ih dodjeljuju nego o onima kojima su dodijeljene, jer govore o tome ko su uzori u društvu – smatra ona.

Mišljenja je da se na ovaj način pokazuje da se cijene znanstvenici.

– Ne postoji zemlja na svijetu koja je uložila u znanost, u inovacije, u tehnologije, u razvoj, a da je pritom gospodarski nazadovala. Naprotiv, sve su napredovale i to je razlog zašto treba ulagati u znanost – zaključila je.

Dan nauke u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. decembra, s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje