Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nikšić i Dizdar na sastanku s Durakovićem i Duratovićem: U vrhu prioriteta je pomoć povratnicima

Preuzmite sliku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastali su se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem i potpredsjednikom Narodne skupštine RS Mirsadom Duratovićem.

Razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u povratničkim zajednicama i konkretnoj podršci Federalne vlade održivom povratku, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Premijer Nikšić i ministar Dizdar su poručili da je podrška Vlade i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica povratničkoj populaciji u vrhu prioriteta.

Federalni premijer potcrtao je zalaganje za sistemsko rješavanje problema s kojima se ova populacija suočava, sprečavanje i procesuiranje odgovornih za narušavanje sigurnosti, kao i za pravednu podršku usklađenu sa stvarnim potrebama i prioritetima, koja se iz federalnog budžeta usmjerava putem federalnog ministarstva.

Ministar Dizdar među projektima koje putem javnih poziva realizira federalno ministarstvo istakao je podršku zapošljavanju povratnika u organima javne uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima. U toku je i provedba programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad sa ili bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa visokom stručnom spremom.

Ministarstvo provodi i programe sufinansiranja troškova prijevoza učenicima srednjih škola, finansijske podrške porodiljama povratnicama te podrške investicijskim projekatima iseljeništva u povratničkim sredinama, kao i nevladinim udruženjima i memorijanlnim centrima.

Duraković i Duratović su također istakli značaj finansiranja projekata kojima Vlada FBiH pruža direktnu podršku povratničkim porodicama, obnovi njihovih domova, zapošljavanju i drugim poticajnim mjerama, koje doprinose održivosti povratka na prostoru RS-a.

Ministar Dizdar je naglasio da se kreiraju novi program podrške koji će u narednom periodu biti usmjeravani u poticajne svrhe poljoprivrednicima, finansijsku pomoć povratničkim porodicama sa više djece, stipendiranje i pomoć u školovanju učenika, kao i u značajno subvencioniranje plata povratnika koji budu zaposleni u institucije javne uprave.

Federalni premijer također je pozvao Durakovića i Duratovića da se u svakom trenutku obrate prioritetnim prijedlozima kako bi podrška i pomoć zajednicama gdje je ostvaren povratak bila usmjerena na najefikasniji način.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje