Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nesvakidašnji gest: Gradonačelnik Živinica odbio službenog vozača pa preusmjerio 100.000 KM u startup-e za mlade

Preuzmite sliku

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković napravio je nesvakidašnju gestu rijetko prisutnu na bh. političkoj sceni.

Naime, Kamenjaković je na samom početku svog mandata odbio usluge službenog vozača te tako postao vjerovatno i jedini gradonačelnik u BiH koji pored odbijanja službenog vozača usmjerava predviđene budžetske prihode u finansiranje start up kompanija (mladih biznisa u razvoju ili biznisa u nastanku) na području Živinica.

Upravo zbog ovog neočekivanog podsticaja, start up kompanije iz Živinica primile su više od 100.000 KM u svrhu razvoja infrastrukture u protekle 4 godine uz pravo korištenja opremljenog kancelarijskog prostora u poslovnom inkubatoru Grada Živinice.

Na ovaj način živiničke kompanije dobile su jedinstvenu priliku da realizuju većinski dio projekata mnogo ranije nego je to bilo očekivano.

Također ističu kako je ova nesvakidašnja gesta Kamenjakovića znatno dala doprinos ekonomiji u vandrednim okolnostima koje su uzrokovane pandemijom COVID-a 19.

Ovaj program je već 4  godine u toku, a za svoju primarnu svrhu  ima razvoj poduzetništva i samozapošljavanja mladih ljudi na području  Živinica.

Iako u mnogim razvijenim zemljama Kamenjakovićev potez ne bi bio ništa neobično, njegov strateški pristup i alokacija budžeta u pravcu start up kompanija, putne i gradske infrastrukture te privredenog sektora i njegovog razvoja ističu znatan napredak lokalne zajednice što potvrđuje i činjenica da su Živinice povećale izvoz za blizu 50 posto.

Podsjećanja radi, Živinice su na čelu sa grdonačelnikom Samirom Kamenjakovićem u toku prošle godine ostvarile najveći budžet u historiji ovog Grada koji iznosio rekordnih 27 miliona KM te je tako oboren prethodni rekord od 17 miliona KM iz 2016 godine.

U protekle tri godine Živinice su ostvarile rast od 10 miliona KM te tako ostvarile i svoj prvi suficit koji je krajem 2019 iznosio 1.2 miliona konvertibilnih maraka.

Upravo ovaj budžetski suficit otvorio je prostor za realizaciju niza važnih projekata, te tako doprinjeo otvaranju novih radnih mjesta u gradu Živinice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje