Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešić s komandantom EUFOR-a u BiH razgovarao o sigurnosnoj situaciji u BiH

Preuzmite sliku

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas u Sarajevu sa novoimenovanim komandantom EUFOR-a u BiH generalmajorom Laszlom Sticzom, koji je predstavio ključne prioritete u ispunjavanju misije EUFOR-a i doprinosu očuvanja mira i stabilnosti u BiH.

Ministar Nešić je poželio mnogo uspjeha generalmajoru Sticzu na novoj dužnosti ocijenivši njegov dolazak na ovu poziciju pozitivnim i važnim za buduću saradnju jer osim bogatog vojnog iskustva, dolazi iz zemlje koja izuzetno dobro poznaje situaciju u BiH i regionu i ima izbalansiran pristup i najbolje razumijevanje odnosa u regiji i specifičnosti u BiH.

U saopćenju se navodi da su razmijenjene ocjene trenutne sigurnosne situacije u BiH i viđenje buduće saradnje EUFOR-a i Ministarstva sigurnosti BiH.

Nešić je istakao napredak koji je Ministarstvo napravilo u posljednjoj godini u jačanju odnosa sa sigurnosnim agencijama Evropske unije, kroz uspostavu operativne saradnje sa EUROPOL-om te započetim pregovorima za saradnju sa FRONTEX-om.

Naglasio je da očekuje visok nivo saradnje i sa EUFOR-om u cilju očuvanja sigurnog okruženja u BiH, regionu ali i Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. (FENA) 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje