Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešić rekao da je MUP RS upostavio vezu sa EUROPOL-om, FUP ga demantovao

Preuzmite sliku

Nakon što je Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine kazao da je MUP RS upostavio vezu sa EUROPOL-om, oglasila se Federalna uprava policije demnatiravši da je na nivou nacionalne zajedničke tačke za saradnju sa EUROPOL-om data saglasnost za takvo što.

Iz FUP-a navode sljedeće:

„Zamjenik koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj kontakt tački Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om iz Federalne uprave policije nije dao saglasnost za uspostavljanje SIENA ekstenzije Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, a kako tvrdi ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Federalna uprava policije jasnog je stava kako je unapređenje saradnje s EUROPOL-om jedan od ključnih prioriteta svih nadležnih organa u Bosni i Hercegovini. Niko nema pravo opstruirati saradnju s EUROPOL-om od koje svi nadležni organi u Bosni i Hercegovini imaju korist kada je riječ o borbi protiv pojavnih oblika kriminaliteta.

Federalna uprava policije insistira i nastavit će insistirati na dosljednoj primjeni Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između BiH i EUROPOL-a i Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om.

Zbog zaštite interesa države Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a, Federalna uprava policije nema namjeru ulaziti u diskusiju s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem kojeg ovim putem pozivamo da se prestane miješati u rad Nacionalne zajedničke kontakte tačke BiH s EUROPOL-om i svojim izjavama nanositi štetu svim pokušajima da se izazovi i problemi prevaziđu.

Od ministra Nešića tražimo i da prestane komentarisati rad na SKY predmetima u koje, kao političar, ne bi trebao imati uvid. Takvim izjavama podriva se rad pravosudnih organa i policijskih agencija na ozbiljnim krivičnim predmetima“, naveli su iz FUP-a.

Podsjetimo, prilikom uspostavljanja Kontakt tačke s EUROPOL-om iz Republike Srpske su tražili i odobreno je da sjedište bude Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija moraju biti smješteni na jednom mjestu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,