Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešić: Očekujemo podršku Mađarske kao jednog od ključnih partnera BiH na evropskom putu

Preuzmite sliku

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se u ponedjeljak u Budimpešti s ministrom unutrašnjih poslova Mađarske Sandorom Pinterom sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti bezbjednosti i podršci za ispunjavanje obaveza BiH na putu ka EU integracijama, prenosi Anadolu.

Nešić je podsjetio da je BiH dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da je cilj Ministarstva bezbjednosti da bude predvodnik tog procesa. Istakao je da u očekuje i podršku Mađarske kao jednog od ključnih partnera Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

“Mi smo komšije i Mađarska, bolje od drugih, može razumjeti naše specifičnosti i pomoći da se naše različitosti bolje razumiju i prihvate u Evropi. Bosna i Hercegovina je država koja funkcioniše zato što je napravljen dogovor o međuetničkom balansu unutar nje. To sa jedne strane nosi dugoročnu stabilnost jer nijedan narod ne može potčiniti drugi ili druga dva, ali nosi i kratkoročnu nestabilnost usljed teškoće postizanja kompromisa”, kazao je Nešić.

Dodao je da je nakon deset godina čekanja, konačno uspostavljena saradanja sa EUROPOL-om, a da je naredni cilj sporazum sa FRONTEX-om.

“Mom ministarstvu nije cilj da BiH godinama gubi korak sa ostatkom Zapadnog Balkana kada je taj posao u pitanju. Usljed specifičnosti BiH biće potrebno razumijevanje EU-a da sporazum ili operativni plan za njegovo sprovođenje moraju biti dorađeni elementima koji uvažavaju te specifičnosti. Tu prije svega mislim na strukturu raspoređivanja snaga FRONTEX-a. Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH, nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike FRONTEX-a budu uključeni i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova. Druga stvar je pitanje imuniteta pripadnika FRONTEX-a i za nas je prihvatljivo da imaju tokom obavljanja svojih dužnosti, a treća stvar pitanje je našeg suvereniteta, odnosno da moraju postupati u skladu sa iskazanim potrebama i zadacima naših nadležnih policijskih tijela”, pojasnio je Nešić.

Izrazio je uvjerenje da Mađarska ima najbolje razumijevanje regije, specifičnosti i zajedničkog interesa da se Zapadni Balkan sa BiH pridruži punopravnom članstvu u EU.

“Dozvolite mi da kao ministar bezbjednosti BiH prenesem vašoj Vladi, premijeruViktoru Orbanu i ministru inostranih poslova Peteru Szijjartu, izraze poštovanja i zahvalnosti jer u kompleksnim bezbjednosnim vremenima u Evropi imaju jasan i izbalansiran stav kada je u pitanju BiH. Time Mađarska potvrđuje tezu da dobro razumije naše prilike. I da je jaka i stabilna država koja sprečava politike koje bi Balkan ponovo mogle da gurnu putem nestabilnosti i sukoba”, naglasio je Nešić.

Tokom posjete delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH Budimpešti, potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Mađarske i BiH u oblasti zaštite i spašavanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje