Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešić: Dodik je ispravno postupio, drugačije nisam ni očekivao

Preuzmite sliku

Predsjednik DNS-a i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić ocijenio je da je predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uradio ispravnu i jedinu moguću stvar kada je potpisao ukaz o proglašenju izmjena Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koji je visoki predstavnik u BiH stavio van procedure.

“Drugačije nisam ni očekivao jer je logično da predsjednik Republike ispoštuje dvotrećinsku volju Narodne skupštine. Drago mi je da i oko ovog zakona, kao i oko stava o OHR-u i Ustavnom sudu, postoji nacionalni konsenzus”, rekao je Nešić.

On je dodao da ovaj entitet brani svoje pravo, ali i “pravo Bosne i Hercegovine i sva tri naroda da sami odlučuju o svojoj budućnosti”.

“RS brani princip da zakone treba da donose od naroda izabrani predstavnici, a ne visoki predstavnici. Brani univerzalni princip da suverenitet pripada narodima BiH, a ne pojedincu – strancu. Brani demokratiju, institut izbora i institucije. Republika Srpska je za dijalog, dogovor, kompromis”, rekao je Nešić.

On je poručio da su odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta uperene protiv BiH, saopšteno je iz DNS-a.

Nešić je istakao da odluke RS-a nisu usmjerene ni protiv koga i dodao da se sadašnjost i budućnost ne mogu graditi na svađi, mržnji i podjelama.

“Svako od nas treba da uđe u cipele onog drugog i onda da sjednemo za sto i riješimo probleme. Ukoliko ima volje, vjerujem da ne postoji nerješiv problem. Došli smo do tačke – ne kada su nezadovoljni Milorad Dodik i Dragan Čović – nego kada su nezadovoljna čitava dva naroda”, naveo je Nešić.

Prema njegovim riječima, lako je voditi politiku “neka komšiji crkne krava”, ali da to ne vodi nigdje.

“Odgovorni političari traže rješenja i gledaju kako da se u pozitivnom takmiče sa komšijama. Ako zaista želimo u EU, hajde da to i pokažemo i da se riješimo stranaca u BiH jer i to su prioriteti EU za članstvo BiH”, poručio je Nešić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, kojim prestaje obaveza da se u entitetskom Službenom glasniku objavljuju propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,