Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nenadić: U Kantonu Sarajevo 39 osoba pozitivno na koronavirus

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić saopćio je danas da je u Kantonu Sarajevo ukupno 39 osoba pozitivno na koronavirus te da je hospitalizirano sedam osoba, od kojih su dvije na terapiji kisikom, dvije u fazi oporavka i niko nije na raspiratoru.

–  U zadnja 24 sata bilo je 45 testiranih osoba na koronavirus, a ukupno ih je dosad 526. Od tog broja u zadnja 24 sata nije bilo pozitivnih na testiranju – kazao je Nenadić, dodajući da se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja.

Naveo je da je u samoizolaciji ukupno 1.540 osoba, dok je samoizolacija istekla za njih 2.066.

Prema informacijama iz MUP-a KS, kako je dodao Nenadić, 54 osobe su u toku posljednjih 24 sata prekršile mjeru samoizolacije od ukupno njih 1.042 koliko ih je zabilježeno od početka evidentiranja. U smislu kršenja policijskog sata u posljednja 24 sata je registrovana 31 osoba od 376 koliko ih je dosad ukupno registrovano.

– Analiza ovih informacija govori da se ovaj broj prepolovio u odnosu na ono što nam se dešavalo do prije dva ili tri dana. Međutim, tim pokazateljima ne želim ni na koji način ohrabriti građane KS jer, kao što smo u zadnje vrijeme redovno informirali, mi se ustvari nalazimo tek na početku ove krize, koliko nam god to bilo teško prihvatiti i čuti – kazao je Nenadić.

Posebno je naglasio da se zabrane, naredbe i sugestije odgovornih i nadležnih moraju poštivati i dalje.

Što se tiče Službe zapošljavanja i njihovih podataka do jučer popodne, kako je dodao Nenadić, bilo je ukupno 125 novoprijavljenih osoba na birou.

Podsjetio je da su prije osam dana uspostavili karantenu u Studentskom domu na Bjelavama gdje je u jedan zaseban paviljon smješteno 18 osoba, te dodao da je situacija zadovoljavajuća i nema posebnih problema. Dezinfekcija se vrši redovno, isporučuje hrana, osobe su pod medicinskom skrbi, zaštitarska agencija obavlja 24-satnu dežuru, a MUP KS je zadužen za vanjsko osiguranje.

Nenadić je kazao da je za sutra najavljen let kojim se u BiH, u KS vraća zasad neodređen broj bh. državljana iz Švedske, a prema nekim najavama to je između 35 i sto osoba, te da je prema predviđenim procedurama osiguran prihvat za sve te osobe.

U toku je sjednica Vlade KS, dodao je Nenadić, na čijem je dnevnom redu niz pitanja koja se odnose na izvještaje zdravstvenih institucija, te odluke vezane za podršku privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje