Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nenadić i mitropolit Hrizostom: Suživot na ovim prostorima traje vijekovima

Preuzmite sliku

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić u petak  se sastao s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, s kojim je razgovarao o proteklom najvećem pravoslavnom prazniku Vaskrsu, položaju Srpske pravoslavne crkve, ali i o trenutnoj situaciji uzrokovanoj pandemijom.

Tom prilikom, mitropolit je zahvalio Nenadiću na svim mjerama koje je Vlada Kantona Sarajevo poduzela kako bi zaštitila građane KS. Njegovi službenici, vjernici i on poštuju propisane mjere, te su kao i većina građana svoje kretanje sveli na minimum.

Bilo je riječi o položaju Srpske pravoslavne crkve i međunacionalnim odnosima u KS, te je tim povodom mitropolit naglasio važnost onoga što radi Međureligijsko vijeće i svaka od vjerskih zajednica unutar tog vijeća. Po njegovim riječima, na taj način se šalju snažne poruke suživota koji na ovim prostorima postoji već vjekovima. Mitropolit je, također, zadovoljan načinom na koji ga građani KS prihvataju i žive jedni s drugima.

Nenadića je zanimalo koji su to problemi Crkve koje bi Vlada KS eventualno mogla da riješi. Mitropolit Hrizostom je istakao jedno pitanje koje desetljećima pokušavaju riješiti, a odnosi se na vraćanje zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Obojica se nadaju da će situacija koja je nastala zbog koronavirusa uskoro biti završena, te da će nastaviti s radom na zajedničkim projektima, kao i s Međureligijskim vijećem.

Na kraju ove nastupne posjete premijera Nenadića najavljen je i skori ponovni susret na kojem će se razgovarati o konkretnim projektima, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje