Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nedjelo koje spada u velike grijehe: Da li igranje kladionice izvodi iz islama?

Preuzmite sliku

Nakon što je došao do spoznaje da veliki broj bošnjaka širom BiH svakodnevno po nekoliko sati provodi u kladionicama igrajući “Bingo” jednog čitatelja internet stranice Rijaseta Islamske zajednice u BiH zanimalo je: Da li igranje kladionice izvodi iz islama?

Prof. dr. Enes Ljevaković, fetva-i-emin ubrzo je i dao svoj odgovor koji je objavljen u rubrici “Pitanja i odgovori” na web stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Esselamu alejkum!
Naime, u razgovoru sa jednom ženom koja radi u kladionici došao sam do saznanja da ogroman broj bošnjaka ostavlja po cijelu platu za dan, igrajući neki bingo u kladionici. Opštepoznato je da sav taj novac ide u zapadnu hercegovinu/hrvatsku. Prema priči te žene radi se o iznosu preko 1000 KM dnevno po jednoj kladionici (u Sarajevu ih je preko 200). Moje pitanje je da li igranje kladionice izvodi iz islama?

 

Esselamu alejkum!
Općepoznato je da je kockanje/klađenje zabranjeno u islamu. Zabranjeno je u istom ajetu u kojem su zabranjeni alkohol i gatanje. Nažalost, oni koji idu u kladionice ne mare za ovu kur'ansku zabranu. Zato će biti na gubitku i na ovom i na budućem svijetu, jer troše svoju imovinu u nedozovljene svrhe. Iako to nedjelo spada u velike grijehe, ne izvodi iz vjere osim uz i'tikad – vjerovanje da je dozvoljeno. Vjerovanje da je kategorički zabranjeno djelo dozvoljeno je to koje izvodi iz vjere, a ne samo činjenje tog grijeha. Izuzetak su djela koja se ne mogu drugačije protumačiti osim kao kufur, poput gaženja ili bacanja Mushafa u nečisto mjesto i sl. A Allah najbolje zna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje