Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ne žele obnoviti proizvodnju: Zenički rudari još nisu dobili aprilske plaće

Preuzmite sliku

Zenički rudari, uprkos činjenici da je Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine odobrila sredstva za isplatu svih blokiranih sredstava, još uvijek nisu dobili aprilsku plaću niti prekinuli radnički neposluh, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić.

On ističe kako radnici odbijaju bez plaće obnoviti proizvodnju, koju su prekinuli još u drugoj smjeni 25. maja.

“Radnici neće ni da čuju da obnove proizvodnju dok im na računima ne bude plaća za april te naknada za topli obrok i zaostali dio martovske plaće, a koji nam je bio obustavljen na platnim listama za otplatu kreditnih rata. Ljudima je na naplatu stigla i druga rata, mnogima su blokirani i računi. Jedina je sreća pa imaju mjesečne karte te mogu dolaziti i redovno se javljati na posao”, kaže Avdić.

Direktor preduzeća Mensur Hukić ističe kako je danas održao sastanak te apelirao na Sindikat i rudare da obnove proizvodnju, ali da nije u tome uspio.

“Novac je osiguran, ali banke nisu uspjele realizirati preko 300 naloga pa račun preduzeća još nije deblokiran. To je veliki posao i sigurno je da neće biti okončan danas, a vidjet ćemo kada će biti gotovo i naredne sedmice. Molio sam da se obnovi proizvodnja, jer imamo novac za isplatu plaće i svih prispjelih obaveza, ali radnici nisu pristali”, kaže Hukić.

Uprava tog preduzeća, za sada samo privremeno na 30 dana, odlučila je i nakon prekida radničkog neposluha obustaviti rudarske radove u pogonu “Stara jama”, a sve proizvodne radnike će prebaciti u pogon “Raspotočje”, koji bi mjesečno trebao proizvoditi 35.000 tona uglja te osigurati sredstva za normalno funkcioniranje u narednom periodu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje