Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ne razumijem ja vas ništa: Kerim Lučarević optužen za zločine u Sarajevu odbio izjasniti se o krivici

Preuzmite sliku

Kerim Lučarević, optužen za zločine u Sarajevu, odbio je izjasniti se o krivici, navodeći da ne razumije šta mu se stavlja na teret.

Umjesto Lučarevića, njegov branilac Kadrija Kolić rekao je u Državnom sudu da optuženi odbija izjasniti se o krivici jer za to nije sposoban zbog teškog zdravstvenog stanja.

Optuženi je rekao da je dobio optužnicu, ali da, zbog teškog zdravstvenog stanja, ne može čitati i nije je pročitao, piše BRIN.

Kerim Lučarević je na ročište došao u pratnji medicinskog tima.

Potom je sudija za prethodno saslušanje Suda BiH, Braco Stupar, pitao treba li ponovo čitati optužnicu, na šta je branilac rekao da se može čitati, ali da optuženi to ne može shvatiti, pa je sudija ipak pročitao.

“Ne razumijem ja vas ništa“, rekao je Lučarević.

Branilac je tražio od Suda da se ročište odgodi, ali je zahtjev odbijen.

“Iz nalaza oba vještaka evidentno je da je optuženi svjestan i sposoban pratiti suđenje“, rekao je sudija Stupar, nakon čega je po službenoj dužnosti konstatovao da optuženi negira krivicu.

Optužnica tereti Lučarevića za zločin protiv ratnih zarobljenika, ranjenika i bolesnika, civilnog stanovništva, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine.

Lučarević je optužen da, u svojstvu komandanta Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane (TO) RBiH, nije preduzeo nužne i razumne mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je, kako se navodi u optužnici, za ista krivična djela znao ili je mogao znati.

Tužilaštvo BiH je u aprilu prošle godine za zločine u Dobrovoljačkoj ulici optužilo Ejupa Ganića i još devet lica. Njima je suđenje već počelo.

Predmet protiv Lučarevića će biti proslijeđen Sudskom vijeću koje će u roku od 60 dana zakazati početak suđenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje