Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučna potvrda: Postoji samo jedna AstraZeneca vakcina

Preuzmite sliku

Mnogo bure, samo u dva dana, izazvale su izjave šefice diplomatije Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Sve je krenulo ministarkinim ocjenama da se vakcina AstraZeneca „proizvodi u Indiji“ potom da „ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU” i da se „radi o vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama.“

Zbog svega navedenog bi naša država mogla biti tužena, izjavio je gostujući u programu N1 prof. dr. Almir Badnjević, direktor laboratorije Verlab.

Pojasnio je da je u razgovoru sa prijateljem „iz menadžmenta“ Astra Zenece, saznao da će “biti dobro ako ovaj put BiH ne bude tužena zbog jučerašnjih izjava.“

“To je došlo do ljudi iz AstraZenece i bit će razmatrano na menadžmentu. To smatraju teškom uvredom da neko uopšte može sumnjati u kvalitet vakcine bez obzira gdje se proizvodila, jer oni kao kompanija nikada ne bi dali licencu”, rekao je Badnjević za N1, a na pitanje može li doći do tužbe prof. dr. Badnjević odgovorio je: “Naravno”.

Postoji li ‘razlika’ između Astra Zenecinih vakcina?

N1 je dalje tražio konačni odgovor na pitanje postoji li razlika, uopšte, AstraZenecinih vakcina, po mjestu proizvodnje.

Pitanje je postavljeno Branku Rihtmanu, naučniku sa Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji.

„Postoji samo jedna AstraZenecina vakcina, koja se proizvodi na različitim mjestima. S obzirom da sama AstraZeneca nije u stanju da proizvede dovoljan broj vakcina za cijeli svijet u kratkom roku vremena, AstraZeneca je do danas potpisala ugovore sa nekoliko različitih proizvođa. To su:

1. SII – Serum Institue of India

2. SK Bioscience – South Korea Biosciences

3. Siam Bioscience – biotehnološka kompanija u Tajlandu

4. Emergent Biosolutions – američka firma koja će proizvoditi vakcine za američko tržište”, pojasnio je jasvnosti mikrobiolog Rihtman.

Ovi navedeni proizvođači su svi koje je Astra Zeneca licencirala do danas. Vrlo je moguće da će biti licencirano još proizvođača“, kaže Rihtman za N1.

“Posljednji dokument GAVI-a ukazuje da vakcine za BiH dolaze doze AstraZenece.

Jedan raniji dokument, od 21. 02. kaže da će doze koje su namijenjene za BiH doći od koreanskog proizvođača (AZ/SKBio). Ove alokacije se mogu još mijenjati iz dana u dan. Ipak, najvažnije je da su svi proizvođači licencirani i da je AstraZeneca provjerila kvalitet proizvodnje. EMA-e i druge organizacija za licenciranje lijekova još provjeravaju pogone licenciranih proizvođača, ali s obzirom da ovi proizvođači proizvode jako veliki broj vakcina i još prije COVID-19 pandemije, njihove pogone i industrijske procese odobrile su mnoge države“, pojasnio je sve dileme, posebno različita tumačenja političara, naučnik sa Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji, Branko Rihtman.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje