Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavak transformacije Doma za djecu bez roditeljskog staranja

Preuzmite sliku

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Informaciju o transformaciji Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja” Tuzla. Kako se u informaciji navodi, prije svega zbog kadrovske deficitarnosti, proces transformacije Doma je u zastoju.

Ipak, s obzirom da je nedavno nedavno izvršeno zapošljavanje stručnog osoblja očekuje se intenziviranje procesa transformacije Doma i brži razvoj njegovih usluga. Kada je u pitanju smještaj djece bez roditeljskog staranja, većina djece, njih 87- oro su koristili vaninstitucionalne oblike smještaja, njih 55-oro je koristilo usluge smještaja u Domu, dok je četvero djece koristilo usluge ostalih ustanova socijalne zaštite u Federaciji BiH.

Razlozi izdvajanja djece iz bioloških porodica u ustanove su uglavnom siromaštvo (40,2%) i neodgovarajuća roditeljska briga (31%), smrt roditelja je uzrok za 11,7%, koliko i privremena spriječenost, te oduzeto roditeljsko pravo za 7,8% djece. Većina djece na smještaju su djeca čiji su roditelji iz različitih razloga spriječeni da vrše roditeljsku dužnost.

To znači da djeca imaju roditelje koji, zbog nesređenih porodičnih odnosa, materijalnih, zdravstvenih ili drugih razloga, nisu u mogućnosti da im osiguraju normalne uvjete za pravilan odgoj, fizički i psihički razvoj.

Činjenica da djeca imaju žive roditelje značajno utiče na uspješnost provođenja individualnog plana usluga psihosocijalne i druge podrške, na odgoj, odrastanje, socijalizaciju i osamostaljivanje djece, navodi se u danas prihvaćenoj informaciji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje