Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naša stranka: Nova Vlada TK se igra s pravima roditelja

Preuzmite sliku

Nakon što je Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno usvojila inicijativu kojom se porodiljama za bebe rođene u 2022. godini isplaćuje naknada od 1.000 KM mjesečno, bilo da su majke zaposlene ili nezaposlene, reagirali su iz Kantonalnog odbora Naše stranke TK.

“Nova skupštinska većina i Vlada (koju čine SDA, DF, SD i SBiH), predlaže diskriminatorski Zakon s kojim se predviđene naknade isplaćuju samo djeci rođenoj od dana stupanja na snagu (1.april). Zašto se DF i njihovi partneri hvale ovom inicijativom kada nisu bili u stanju da je provedu u obliku kako je usvojena?”

Da nije bilo politikanstva, prethodna Vlada bi naknade porodiljama realizirala na vrijeme i bez diskriminiranja beba rođenih u prva tri mjeseca 2022. godine, po uzoru na Kanton Sarajevo. S toga Naša stranka predlaže Zaključak kojim od Vlade i resornog ministarstva traži da u najkraćem mogućem roku dostavi tekst izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom kojim se omogućava da sve majke porodilje u momentu stupanja na snagu ovog Zakona imaju pravo na naknadu koja je predviđena ovim Zakonom, i to do navršene prve godine života djeteta. Ovom izmjenom se postiže načelo ravnopravnosti.

“Ni u šali se ne smijemo igrati sa pravima roditelja naših najmlađih sugrađanki i sugrađana te ovu diskriminaciju moramo ispraviti”, zaključuju na kraju iz Kantonalnog odbora Naše stranke TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje