Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Narednih dana počinje probijanje tunela na izlazu iz Sarajeva

Preuzmite sliku

Probijanje tunela “Kobilja glava” u općini Vogošća trebalo bi početi naredne sedmice, potvrdili su iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. 

Pripremni radovi počeli su 20. juna 2022. godine. Trenutno se radi na iskopu predusjeka tunela.

– Izvršeno je bušenje i izrada šipova u sklopu izgradnje ulaznog portala tunela. Izvršena je ugradnja cijevnog kišobrana iznad desne tunelske cijevi, čime su se stekli uvjeti za početak radova na tunelskom iskopu – pojasnio je za Faktor Satko Filipović, inženjer građevinarstva Direkcije za puteve KS.

Svi imovinsko-pravni odnosi na sekciji 1 izgradnje tunela “Kobilja Glava” koja obuhvata sam tunel sa ulaznim i izlaznim portalim su riješeni. Planirano je da se početkom iduće sedmice započne sa radovima na tunelskom iskopu.

Prema potpisanom ugovoru rok za izvođenje radova na izgradnji je 24 mjeseca. Dakle, završetak radova na izgradnji tunela planiran je za juni 2024. godine, dodaje Filipović.

Tunel će biti izgrađen kao nastavak na dionicu Prve transverzale, a sastojat će se od dvije cijevi, unutar kojih će biti ugrađena najsavremenija oprema.

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela Kobilja Glava odvijat će se u dvije sekcije. Spomenuta sekcija 1 podrazumijeva izgradnju tunela “Kobilja glava”, a sekcija 2 uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela s magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj.

Projekat se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a. Vrijednost ugovora je nešto više od 31 milion eura bez PDV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,